Édes gyógymód segíthet a sebek gyógyításában

A sebek komoly egészségügyi problémákat okozhatnak, de óriási üzletei lehetőséget is rejtenek. Az úgynevezett globális sebkezelési üzletág többmilliárdos piac, amely évről évre folyamatosan növekszik. Ez az oka annak, hogy a Maine-i Egyetem kutatói által nemrégiben végzett tanulmány olyan jelentősnek számít, amely egy új, vadáfonya-kivonatot használó sebkezelési módszert tár fel, amely elősegítheti a gyógyulást, miközben olcsóbb is, mint a meglévő alternatívák – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo.hu2022. 04. 11. 17:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Patkányok és az áfonya kapcsolata?

Ez az új módszer képes lehet csökkenteni a krónikus sebekkel kapcsolatos kockázatokat és szövődményeket, valamint jelentősen csökkenteni a sebkezelés költségeit emberek milliói számára.
Korábbi munkájukban a kutatók kiemelték, hogy a sejtek migrációja és úgynevezett vaszkularizációja (az erek növekedése, amely végül javítja a testsejtek és szövetek oxigénszintjét) javítható a vadáfonyában található fenolos kivonat használatával.

A fenol egy természetes antioxidáns, amely képes helyreállítani a sérült sejteket, és általában véve a vörös és lila színű gyümölcsökben található meg, például a szőlőben, bogyóban és gránátalmában.

A jelenlegi tanulmány alaposabban megérti a fenolos kivonat élő sebekre gyakorolt hatását.

Dorothy Klimis-Zacas, a Maine-i Egyetem klinikai táplálkozástudományi professzora által vezetett kutatócsoport egy gélt készített az áfonya fenolos kivonatából. Ezután megvizsgálták a sebesült patkányok három csoportját: az első csoport fenolos géles kezelést kapott, a második fenolt nem tartalmazó alapgélt, a harmadik pedig semmiféle kezelésben nem részesült. Az első csoportba tartozó patkányoknál 12 százalékkal gyorsabb volt a sebzáródás, mint a többieknél, és az érrendszeri elváltozások aránya is 20 százalékkal nőtt.

A vadon élő áfonya képes fokozni a sejtregenerációt, az új vérerek képződését és a vaszkularizációt, valamint felgyorsítani a sebzáródást– írta Tolu Esther Adekeye, a tanulmány első szerzője, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – Ez különösen fontos olyan körülmények között, amelyek fokozott sebzárást igényelnek krónikus sebekben, például cukorbetegség okozta sebekben, égési sérülésekben és nyomási fekélyekben szenvedő betegeknél.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.