időjárás -4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Édes gyógymód segíthet a sebek gyógyításában

Forrás: Origo.hu
2022.04.11. 17:29 2022.04.11. 17:39
Édes gyógymód segíthet a sebek gyógyításában

A sebek komoly egészségügyi problémákat okozhatnak, de óriási üzletei lehetőséget is rejtenek. Az úgynevezett globális sebkezelési üzletág többmilliárdos piac, amely évről évre folyamatosan növekszik. Ez az oka annak, hogy a Maine-i Egyetem kutatói által nemrégiben végzett tanulmány olyan jelentősnek számít, amely egy új, vadáfonya-kivonatot használó sebkezelési módszert tár fel, amely elősegítheti a gyógyulást, miközben olcsóbb is, mint a meglévő alternatívák – olvasható az Origó cikkében.

Patkányok és az áfonya kapcsolata?

Ez az új módszer képes lehet csökkenteni a krónikus sebekkel kapcsolatos kockázatokat és szövődményeket, valamint jelentősen csökkenteni a sebkezelés költségeit emberek milliói számára.
Korábbi munkájukban a kutatók kiemelték, hogy a sejtek migrációja és úgynevezett vaszkularizációja (az erek növekedése, amely végül javítja a testsejtek és szövetek oxigénszintjét) javítható a vadáfonyában található fenolos kivonat használatával.

A fenol egy természetes antioxidáns, amely képes helyreállítani a sérült sejteket, és általában véve a vörös és lila színű gyümölcsökben található meg, például a szőlőben, bogyóban és gránátalmában.

A jelenlegi tanulmány alaposabban megérti a fenolos kivonat élő sebekre gyakorolt hatását.

Dorothy Klimis-Zacas, a Maine-i Egyetem klinikai táplálkozástudományi professzora által vezetett kutatócsoport egy gélt készített az áfonya fenolos kivonatából. Ezután megvizsgálták a sebesült patkányok három csoportját: az első csoport fenolos géles kezelést kapott, a második fenolt nem tartalmazó alapgélt, a harmadik pedig semmiféle kezelésben nem részesült. Az első csoportba tartozó patkányoknál 12 százalékkal gyorsabb volt a sebzáródás, mint a többieknél, és az érrendszeri elváltozások aránya is 20 százalékkal nőtt.

A vadon élő áfonya képes fokozni a sejtregenerációt, az új vérerek képződését és a vaszkularizációt, valamint felgyorsítani a sebzáródást– írta Tolu Esther Adekeye, a tanulmány első szerzője, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – Ez különösen fontos olyan körülmények között, amelyek fokozott sebzárást igényelnek krónikus sebekben, például cukorbetegség okozta sebekben, égési sérülésekben és nyomási fekélyekben szenvedő betegeknél.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.