Súlyos betegségekhez vezet, hogy túl kevés rostot fogyasztunk

A magyarok csak az ajánlott rostbevitel felét fogyasztják el, ami hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezet. Ma már azonban a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett is számos alternatíva létezik, hogy fokozzuk a rostbevitelt, hatékonyabbá tegyük a fogyókúránkat, és tovább maradjunk egészségesek – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Forrás: Hirado.hu2022. 07. 13. 14:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar konyha nem igazán tartalmaz olyan élelmiszereket, amelyek rostban gazdagok. Sok magyar sajnos nem figyel oda, vagy nem is elég edukált a helyes táplálkozással kapcsolatban és a rostok fogyasztásának fontosságát illetően – mondja Dr. G. Kiss Orsolya orvos, háziorvos, klinikai farmakológus, táplálkozástudományi szakember, a Dots Diet megalkotója. De vajon milyen egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat ezzel?

A rövid távú problémák hamar kialakulnak: rengetegen küzdenek lelassult anyagcserével, puffadással, szorulással, ezek talaján pedig elhízás vagy aranyér is kialakulhat.

– A kevés rostbevitel ráadásul hosszú távon igazoltan emeli a béldaganatok, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, amelyek mind az élettartamot lerövidítő tényezők lehetnek – teszi hozzá az orvos. De miért különösen hasznos a szervezetünknek, ha rostban gazdag az étkezésünk?

A táplálékkal bevitt rost nem emésztődik meg, hanem segít a székletnek a gyorsabb távozásában. Fokozza a bélmozgást, az anyagcserét, így a salakanyag nem pang a belekben, ami lassíthatná a zsírok és szénhidrátok felszívódását, növelve a betegségek kockázatát. Már azzal gyorsul az emésztésünk, ha több rostot viszünk be a szervezetbe és ezáltal elősegítjük a fogyást.

Zöldséggel, gyümölccsel, turmixszal és levesporral is bevihetjük

Rostban gazdag táplálkozás mellett az éhségérzet is kezelhetőbb: 

A bevitt táplálék zsír- és cukortartalmának kisebb hányada kerül felszívódásra, a rost ugyanis folyadékbevitel hatására megduzzad, ami teltségérzetet okoz, így később éhezünk meg utána.

Megfelelő mennyiségű rostot rengeteg zöldség és gyümölcs, magvak, teljes kiőrlésű gabona fogyasztásával vihetünk be. Ha azonban ez nem fér bele a napi étkezéseinkbe, jó megoldást jelenthetnek a Dots Diet porok. Ezek kiemelkedően magas mennyiségű rostot tartalmaznak, így segíthetnek a diétánk sikerességében és egészségünk megőrzésében is.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.