időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

Gyógyszerek, amelyek veszélyessé tehetik a sportolást

Forrás: Diéta és Fitnesz
2022.10.15. 13:09 2022.10.15. 14:19
Gyógyszerek, amelyek veszélyessé tehetik a sportolást

A rendszeres sport jót tesz, és a legtöbb betegség esetén nem is kell lemondani az edzésekről – írja a Diéta és Fitnesz. Ám vannak olyan gyógyszerek, amelyek mellett jobb inkább felfüggeszteni az edzéseinket. Sokszor az is megoldás lehet, ha átgondoljuk, mikor vesszük be a gyógyszert, hogy ne legyen nagy hatással az edzésre.

 

Nem mindegy, mikor vesszük be

Az egyik ilyen gyógyszerfajta a hashajtó. Az okot könnyű megérteni, hiszen senki sem szeretné, ha épp edzés közben kezdené kifejteni a hatását. Az ilyen gyógyszerek szedését egyébként is érdemes átgondolni. 

A legjobb, ha egy átmeneti székrekedés esetén inkább természetes módszerekkel próbálkozunk, és gyógyszert csak orvosi javaslatra szedünk. 

A rostban gazdag táplálkozás és a megfelelő folyadékfogyasztás gyakran orvosság nélkül is megoldja a problémát, és maga a mozgás is segít az ilyen jellegű panaszokon.

 

 

Egyes gyógyszerek növelhetik a sérülésveszélyt

Ha depresszió vagy szorongás ellen szedünk gyógyszert, előfordulhat, hogy meghízunk, és rosszabb lesz az erőnlétünk, csökken az energiaszintünk, ami jelentősen megnehezíti a sportolást. 

Sajnos ebben az állapotban a sérülések veszélye is nő, mivel a mozgáskoordináció is romlik. Épp ezért érdemes nagyon odafigyelve folytatni a sportolást, teljesen lemondani róla viszont nem jó ötlet.

Ha ilyen gyógyszerek szedését írták elő, és kellemetlenségeket tapasztalunk, feltétlenül beszéljünk az orvossal, nincs-e másik orvosság a panaszra. Már csak azért is, mert a testedzésnek is van szorongásoldó és kedélyjavító hatása, és jó lenne, ha a gyógyszerek szedése nem akadályozná a rendszeres sportolást. 

Ha nem tudunk gyógyszert váltani, akkor mindig edzés után vegyük be azt.

Annyit vállaljunk, amennyit az aktuális erőnlétünk lehetővé tesz, de akármilyen enerváltnak is érezzük magunkat, legalább egy könnyű sétát mindenképp iktassunk be a napi programunkba.

Az altatók is rontják a reflexeket, álmosítanak, lelassítanak. Az allergia elleni szereknek is van ilyen tompító hatásuk, ráadásul a testhőt is növelik, ettől pedig túlhevülhetünk. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha minél több időt hagyunk a gyógyszer bevétele és az edzés között. 

Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy nem jó megoldás a gyógyszerek ötletszerű elhagyása. Mindig az orvos előírásainak megfelelően szedjük őket, és ne hallgassuk el, ha mellékhatásokat tapasztalunk – lehet, hogy egy másfajta szer lesz a megoldás!

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.