Minden évben magas áron lehet fokhagymát kapni, és ez idén sincs másképpen – írja a Ripost. Pedig érdemes tartani belőle otthon, hiszen alapfűszer, ami rengeteg ételnek ad isteni ízt – az egészségre gyakorolt jótékony hatásairól nem is beszélve.
Nem csoda, hogy egyre többen termesztik saját maguk kiskertben, és ha valaki lát olcsón fokhagymát, azonnal bevásárol egy nagyobb mennyiséget belőle.
Ezután azonban nem mindegy, hogyan kerül tárolásra, hiszen nincs is annál bosszantóbb, mint ha a méregdrága fokhagyma megpenészedik, megrohad a kamrában.
Fontos az előkészítés
A tárolásra szánt fokhagymákat tapogassuk át; amelyik puha, az már romlásnak indult, ne tegyük a többi közé – később nézzük át, hátha vannak még rajta használható gerezdek, és minél előbb használjuk fel főzéshez.
Ha frissen szedett fokhagymánk van, akkor először is ki kell szárítani: kössük össze őket tízesével a száruknál fogva, majd akasszuk fel egy páramentes, jól szellőző helyre. Az ideális hőmérséklet a száradáshoz 26 fok, de fontos, hogy közvetlen napfény ne érje őket közben.
Így 2-3 hét alatt száradnak ki teljesen.
A kiszáradás után válogassuk át újra a fokhagymákat, vegyük ki a sérülteket, majd vágjuk le a szárukat, és távolítsunk el minden maradék földet a héjukról, gyökereikről.
Ha közben azt érezzük, hogy még nyirkosak a gyökerek, akkor azokból le kell vágni annyit, hogy nagyjából 1-2 centis maradjon.