Így tároljuk a fokhagymát, hogy tavaszig friss maradjon

Zajlik a kiskertekben a fokhagymatermés betakarítása, de ahhoz, hogy egész télen felhasználható legyen, fontos a megfelelő tárolás.

Forrás: Ripost2022. 10. 20. 18:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden évben magas áron lehet fokhagymát kapni, és ez idén sincs másképpen – írja a Ripost. Pedig érdemes tartani belőle otthon, hiszen alapfűszer, ami rengeteg ételnek ad isteni ízt – az egészségre gyakorolt jótékony hatásairól nem is beszélve.

Nem csoda, hogy egyre többen termesztik saját maguk kiskertben, és ha valaki lát olcsón fokhagymát, azonnal bevásárol egy nagyobb mennyiséget belőle. 

Ezután azonban nem mindegy, hogyan kerül tárolásra, hiszen nincs is annál bosszantóbb, mint ha a méregdrága fokhagyma megpenészedik, megrohad a kamrában.

 

Fontos az előkészítés

A tárolásra szánt fokhagymákat tapogassuk át; amelyik puha, az már romlásnak indult, ne tegyük a többi közé – később nézzük át, hátha vannak még rajta használható gerezdek, és minél előbb használjuk fel főzéshez. 

Ha frissen szedett fokhagymánk van, akkor először is ki kell szárítani: kössük össze őket tízesével a száruknál fogva, majd akasszuk fel egy páramentes, jól szellőző helyre. Az ideális hőmérséklet a száradáshoz 26 fok, de fontos, hogy közvetlen napfény ne érje őket közben.

Így 2-3 hét alatt száradnak ki teljesen. 

A kiszáradás után válogassuk át újra a fokhagymákat, vegyük ki a sérülteket, majd vágjuk le a szárukat, és távolítsunk el minden maradék földet a héjukról, gyökereikről. 

Ha közben azt érezzük, hogy még nyirkosak a gyökerek, akkor azokból le kell vágni annyit, hogy nagyjából 1-2 centis maradjon. 

 

Szárítva, páramentes helyen

Ha egészben szeretnénk tárolni a fokhagymát, akkor két dologra kell figyelni: a hőmérsékletre és a páratartalomra. 

15-18 Celsius fok és közepes páratartalom az ideális számára; amit egy átlagos kamrában biztosítani is tudunk neki. 

Ha túlságosan hidegben van a fokhagyma, akkor amint bevisszük szobahőmérsékletre, elkezd kicsírázni. Szellősen tároljuk, lehetőleg hálós zsákban, vagy pedig összekötözve, fellógatva – így akár 6 hónapig is eláll.

 

Ha nem muszáj, ne kerüljön hűtőbe

Mivel érzékeny a párára, a fokhagyma a hűtőben tárolva sokkal hamarabb megromlik, mint a kamrában, hiszen 

a hűtőben magas a páratartalom: néhány hét alatt be is penészedhetnek a fejek. 

Ha már mindenképpen a hűtőben kell tárolni őket, mert máshol nincs hely, akkor a gép legalsó rekeszébe, a zöldségtárolóba tegyük, itt kevésbé éri a pára. De a legjobb, ha hámozva tesszük be őket, zárt dobozokban.

 

Ha nincs kamra, elő a sót!

Nem mindenkinek van olyan helyiség a lakásában, ami ideális a fokhagyma tárolására, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudna bespájzolni ebből a pikáns fűszerből. 

Hámozva le is tudjuk fagyasztani a gerezdeket, így sokáig elállnak; de akár zúzva is tehetjük vákuumos zacskókba,

 így már csak elő kell venni, ha főzünk. 

A darált fokhagymát nem csak a hűtőben lehet tárolni: minden 20 dkg fokhagymapéphez mérjünk ki 4 dkg konyhasót és egy késhegyni citromsavat, majd alaposan keverjük össze az egészet. Így a só tartósítja a fokhagymát, és a házi fokhagymakrémet bármihez felhasználhatjuk. 

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.