Új múzeumi szabadegyetem indul

Szabadegyetemet indít novembertől havi rendszerességgel a gyulai Erkel Ferenc Múzeum. A közgyűjtemény a birtokában lévő izgalmas tárgyakat és felhalmozott ismereteket szeretné minél inkább közkinccsé tenni – közölte az intézmény közleményben az MTI-vel.

Forrás: MTI2022. 10. 24. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A múzeumok, így a gyulai közgyűjtemény sem csupán kiállításokkal várja a történelem, a múlt, a kulturális értékek szerelmeseit, hanem a muzeális intézmények másik két alapfeladatát is ellátja: feltárja, gyűjti és tudományos igénnyel feldolgozva tárja az érdeklődők elé mindazt a kincset, aminek a megőrzésére hivatott – többek között ezzel indokolta a szabadegyetemként meghatározott sorozatot a közlemény szerint az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője.

 

Liska András hozzátette, ennél is tovább szeretnének lépni, és a raktáraikat az ott található különlegességek egyszeri, alkalmankénti bemutatásával kinyitni, illetve az eddig négy fal között őrzött ismereteket történetmeséléssel továbbadni.

 

A gyulai múzeum ráadásul abban a különleges helyzetben van, hogy nincs önálló kiállítótere; az őrzésükben lévő műtárgyakat és dokumentumokat, szellemi javakat a szakmai kezelésükben lévő városi kiállítóhelyeken, a gyulai várban, az Almásy-kastélyban, az Erkel Ferenc Emlékházban, a Ladics-házban és a Kohán Képtárban tudják a látogatók elé vinni.

Az ingyenes Múzeumi Szabadegyetem eseményeinek a helyszíne a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnya lesz; a programok havonta egyszer, szerdánként lesznek majd. Ez alól kivétel a november, amikor a hónap elején Liska András régész előadását hallgathatják meg az érdeklődők Bizánci aranytárgyak a Paradicsomból. Egy régészeti ásatás kincsei és rejtélyei címmel. A hónap végén pedig őszi sétát szerveznek Gyula történeti városrészében.

Decemberben a Gyulai Várszínház történetéből idéznek fel szemelvényeket; januárban a farsangi időszak gasztrotörténeti jellegzetességeit, az arisztokrata és polgári étkeket veszik górcső alá. Februárban Apor Vilmos plébános gyulai tevékenysége kerül a középpontba, márciusban pedig a gyulai márciusi ifjúról, Pálffy Albertről és az 1848–49-es forradalmi eseményekről lesz szó.

A sorozat – egyelőre – utolsó előadása április 26-án lesz, amikor a gyulai 2. számú honvéd gyalogezred, valamint a békéscsabai 101. császári és királyi gyalogezred történetéről, egy I. világháborús memoár könyvismertetőjéről ad elő Cseresznyés János történész.

Borítókép: Erkel Ferenc Emlékház (Fotó: Erkelemlekhaz.hu)

s

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.