A sportos életmódhoz nélkülözhetetlen a masszázs

Ma már nem csak az élsportolók kiváltsága a masszázs: aki rendszeresen mozog, annak bizony időnként jár az effajta finomság.

Munkatársunktól
Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 12. 14. 11:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki egyszer kipróbálja a masszást, ráébred mennyi jótékony hatással bír: a sportmasszázs már régóta nagyon népszerű a sportolók körében, függetlenül attól, hogy valaki egy sérülés miatt fordul szakemberhez vagy sem. Az effajta kényeztetésnek számos fizikai, fiziológiai és pszichológiai előnye van. A rendszeres sportmasszázs segít megelőzni a sérüléseket azáltal, hogy javítja az izmaid kondícióját. Edzés előtt, de pihenőnapokon is jó kipróbálni de mindkét esetben más hatással lesz a szervezetünkre.

A feszülő, merev, letapadt, görcsös izmokat fellazítja, így azok rugalmasak és terhelhetőbbek lesznek.

Ennek hatására mozgásunk ruganyosabbá válhat, izomzatunk teljesítménye növekszik. Ráadásul az izmokra gyakorolt hatások miatt elkerülhetők a sérülések is, mint pl. az izomszakadás, izomgyulladás, izomhúzódás.
Amennyiben edzés után, pihenési időben használjuk, sokkal gyorsabban regenerálódhat a testünk. A megterhelt, megfeszített izmok szövetéből a masszázs segítségével gyorsabban kiürül a salakanyag, méreganyag, mely a megterhelés alatt szabadult fel. Segítségével gyorsabban múlik az izomláz, vagy akár el el is kerülhető.

Teljesítményfokozáshoz és intenzív sportolás mellé is ajánlott a masszázs (Forrás: Pexels)

Van, aki fél ettől a gyógymódtól, mert túl intenzívnek érzi a fogásokat, azonban ez egy tévhit, hisz a profi szakemberekkel meg lehet beszélni, hogy ingerküszöbünkhöz alkalmazkodva csökkentsék egy kicsit a fogások erősségét. 

A technika egyébként főleg a svédmasszázs fogásrendszerét veszi alapul, ám annak egy sokkal intenzívebb, erőteljesebb, a mély izomzatra kiható változatát, mely során erősebb dörzsölő, gyúró, ütögető fogásokat használnak.

A masszázst érdemes kipróbálnunk, ha intenzíven sportolunk, apróbb sérülést szereztünk, ha testtartás problémáink vannak, vagy ha erőteljes fizikai munkát végzünk. Akkor is kiváló lehet, ha szeretnénk megelőzni a sérüléseket, ha fokozni akarjuk a teljesítményünket, ha merevnek érezzük az izmainkat, ha letapadtak vagy ha izomlázunk van. 

Érdemes odafigyelni arra, hogy soha ne induljunk el éhgyomorral, sem teli hassal masszázsra, egy könnyű étkezés érdemes megejtenünk előtte. Továbbá az is fontos, hogy sok folyadékot igyunk előtte: a kezelés alatt a szervezet ugyanis sok folyadékot veszít, így távoznak a szervezetből a káros mérgező anyagok. Szénsavmentes ásványvízzel, vagy frissítő, finom gyümölcsteával pótolhatjuk mindezt.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.