Lavrov és Medvegyev magabiztossága figyelmeztető

Nem mindenben jött be a Nyugat számítása a kiprovokált orosz–ukrán háború kapcsán.

2022. 06. 22. 13:13
LAVROV, Szergej
Moszkva, 2022. június 6. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter internetes sajtóértekezletet tart Moszkvában 2022. június 6-án. Lavrov 6-án és 7-én Szerbiába látogatott volna, de az Ukrajna elleni orosz támadás miatt Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária lezárta légterét az orosz külügyminisztert szállító repülõgép elõtt. MTI/AP/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz vezetők nem tűnnek ijedtnek. Sőt.

Ez pedig arra utal, hogy nem mindenben jött be a Nyugat számítása a kiprovokált orosz–ukrán háború kapcsán.

Illetve szinte semmiben.

Először Szergej Lavrov külügyminiszterről.

A BBC-nek adott interjút, amelyben a riporter megpróbálta felelőssé tenni az oroszokat a két brit férfi életéért, akik zsoldosként Ukrajnában harcoltak, elfogták és halálra ítélték őket Donbaszban. A riporter közölte: „A Nyugat szemében Oroszország a felelős ezeknek az embereknek a sorsáért.”

Lavrov azonban félbeszakította: „Egyáltalán nem érdekelnek a Nyugat szemei… Engem csak a nemzetközi jog érdekel… tehát az, ami a szemedben van, nem számít.”

Ez merőben más hang, mint amit mondjuk még tíz-húsz éve is hallottunk, megszoktunk, mondjuk a szánalmas Jelcintől.

Ez korszakhatár.

Lavrov még közölte: „Szerintem nincs már mozgástér… „Mert [Boris] Johnson miniszterelnök és [Liz] Truss külügyminiszter is nyilvánosan kijelenti: – Le kell győznünk Oroszországot, térdre kell kényszerítenünk Oroszországot. Akkor folytasd, tedd meg.”

Nem biztató szavak.

Tom Luongo, a neves amerikai szerző egy a témáról szóló cikkében felidézi Alekszej Millernek, a Gazprom vezérigazgatójának szavait, aki a szentpétervári gazdasági befektetési fórumon így szólott: (az olaj és a gáz) „a termékünk, a mi szabályaink. Nem olyan szabályok szerint játszunk, amelyeket nem mi alkottunk meg.” (https://tomluongo.me/2022/06/17/russia-new-rules/)

E szavak Luongo szerint nem mást jelentenek, mint hogy Oroszországnak a Nyugattal való kapcsolata innentől az ő feltételei szerint fog alakulni, nem a Nyugatén.

És ami már átvezet Dimitrij Medvegyev volt orosz elnök nyilatkozatához, az Luongo következő megjegyzése: Oroszország tudja, hogy Európa vezetői bábok Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum elnökének kezében…

Medvegyev pedig egy bejegyzésében arra reagált, hogy az unió felveszi a tagjelöltjei sorába Ukrajnát. „Némi” gúnnyal így reagál erre: „Ursula néni még azt is mondta, hogy az ukránok meghalnak az EU-tagságért. És ennyi…” – írta a Telegram-csatornáján. Így folytatja: „És mi van akkor, ha az EU akkorra eltűnik? Félelmetes belegondolni, mekkora botrány lesz ebből, hiszen milyen áldozatokat hoztak az EU-csatlakozás oltárán, és mekkora csalódás lesz a boldogtalan ukránok várakozása. Uh, nem akarom elkiabálni” – tette hozzá.

Azt szokták mondani, az ember akkor tud valamit igazán objektíven megítélni, ha teljesen kívül áll azon a valamin, s így ítéli meg a vizsgálat tárgyát.

Medvegyev és Lavrov kijelentései mindenesetre elgondolkodtatóak.

Azt gondolom, egy olyan országnak, mint Magyarország, érdemes több, jól kidolgozott és előkészített forgatókönyvvel rendelkeznie, de az biztos, hogy nem csak egyfélével.

Ilyen világban élünk, ne kerteljünk: bármi és annak az ellenkezője is megtörténhet. Aki mást mond, nem mond igazat.

Borítókép: Szergej Lavrov (Fotó: MTI/AP/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.