Egy hónap alatt – 2013. márciushoz viszonyítva – a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek – írja közleményében a KSH. Az élelmiszerekért átlagosan 0,7 százalékkal kellett többet fizetni, mint előző hónapban. Ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség és gyümölcs) 4,3, a csokoládé, kakaó 6,2, a cukor 1,5, a sajt 1,4 százalékkal drágult. Csökkent azonban a tojás (3,9 százalék) és az étolaj (1,9 százalék) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva, az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek árai emelkedtek, 3,4 százalékkal, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. Az átlaggal megegyező mértékben drágultak a tartós fogyasztási cikkek.
Kisebb mértékű áremelkedés ment végbe a szolgáltatások (0,2 százalék) és a szeszes italok, dohányáruk (0,2 százalék) körében. A háztartási energia ára nem változott az előző hónaphoz viszonyítva, míg az egyéb cikkek (ide tartoznak: lakás-, háztartási és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) körében árcsökkenés volt megfigyelhető (0,6 százalék). Ezen belül a járműüzemanyagokért 1,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.
Az MNB új inflációs előrejelzése szerint az idei átlagos infláció 2,6 százalék lesz, a jövő évi 2,8 százalék, míg a gazdasági növekedés 2013-ban 0,5, a jövő évben 1,7 százalékot mutat – áll a Magyar Nemzeti Bank március végén közzétett új inflációs jelentésében.
Megindulhat a magyar gazdaság kilábalása a recesszióból: a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (gyia) 0,21 százalékos növekedést mutat áprilisban az előző hónaphoz képest, amely több mint két éve a legjobb adat. A Világgazadaság április 25-ei számában arra is rámutatott, a rezsicsökkentés is segítheti a fogyasztást, hiszen a lakosság elkölthető jövedelme növekszik az intézkedés hatására. Az MNB hitelprogramjának szintén pozitív hatása lehet. Hozzátették ugyanakkor, hogy a növekedési kockázatot mérsékelné, ha az Európa Unió nem kérne további kiigazítást a 3 százalék alatti hiány eléréséhez.