időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Gyárátadás: újabb komoly lépés a célok felé

MD
2013.07.12. 13:30

Átadták a Cabero Industrial Kft. új, 1,3 milliárd forintból megvalósult üzemét Kaposváron, a vállalat 629 millió forint uniós támogatást nyert el.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a gyár hivatalos átadása előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a Cabero beruházása illeszkedik az iparfejlesztésre, valamint az uniós források megfelelő felhasználására vonatkozó kormányzati célkitűzésekhez. „Ha sok ilyen lehetőség nyílik számunkra, hogy támogassunk és együttműködjünk olyan, a gyártást Magyarországra hozó cégekkel, cégcsoportokkal, mint a Cabero, akkor céljainkat sokkal könnyebben, gyorsabban el fogjuk érni” – jelentette ki.

A miniszter üdvözölte azt a támogatást, amelyet a helyi önkormányzat biztosított a beruházáshoz, és kiemelte: a jövőben az ilyen fejlesztéseknél nemcsak a kormányzati és az uniós források megléte fontos, hanem az is, hogy a befogadó hely, az adott önkormányzat is minden segítséget megadjon a gyártási kapacitást létesítő cégeknek.

A Cabero Industrial Kft. kaposvári üzeme kezdetben 70, öt éven belül pedig a tervek szerint 200 dolgozónak ad munkát.

Az elsősorban európai és a közel-keleti piacra szállító cég székhelye a Baranya megyei Mágocson van, ottani üzemében 1996 óta foglalkoznak klímatechnikai berendezések gyártásával. A cég új gyártóbázisának alapkövét 2011 októberében tették le a kaposvári önkormányzat által több mint százmillió forint értékben közművesített ipari parkban. A hathektáros területen az előkészületek után múlt év áprilisában kezdődött el a tízezer négyzetméter alapterületű gyártóüzem építése, ezt a későbbiekben további ötezer négyzetméterrel kívánják bővíteni.

Magyarország a Nemzetközi Valutaalaptól felvett hitel visszafizetése után az európai uniós gazdaságfejlesztési források bekapcsolásával jelentős lehetőséghez jut a 2014 és 2020 közötti időszakban – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten.

 

Közel egymilliárd forintból bővíti gyártókapacitását és fejleszti technológiáját a McHale-cégcsoport szolnoki székhelyű gyáregysége, a McHale Hungária Kft. – jelentette be a mezőgazdaságigép-gyártás területén működő társaság ügyvezető igazgatója a projekt csütörtöki alapkő-letételi ünnepségén a Tisza-parti városban.

 

Átadták Tatabányán az önkormányzat és az AVE Magyarország közös beruházásában készült biogázüzemet, amelyet mintegy 3 milliárd forintos költséggel építettek fel, lakóterületektől távol, az AVE Dubnik-völgyi hulladéklerakójának közelében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.