Sikerrel zárult Magyarország legnagyobb léptékű programja

A kormány mindent megtett azért, hogy a magyar föld a magyar gazdák kezében maradjon – írta a VM.

MD
2014. 02. 04. 21:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A program zárása alkalmából kiadott közleményben a VM kiemeli: a kormány célja az agrárközéposztály megerősítése. A keddi záróünnepségen adták át a földhasználatra jogosító szerződést a 6000. pályázati nyertes földművesnek, Urbán Zsombor György tiszaderzsi őstermelőnek.

A második Orbán-kabinet megtízszerezte az állami földhasználók számát – idézi a közlemény Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkárt. Bitay Márton hangsúlyozta: Magyarország történetében nem volt még ilyen léptékű program. Soha, egyetlen kormány sem támogatta ennyi földdel a helyben lakó, állattartást vállaló földműveseket.

Arra törekedtünk az első pillanattól kezdve, hogy a nagyüzemek arányát visszaszorítsuk, a nagyüzemek által használt állami földek méretét csökkentsük – fogalmazott az állami földprogramért felelős államtitkár. Bitay Márton beszámolt arról, hogy 2010 előtt mindössze 600 bérlő gazdálkodott nemzeti tulajdonú birtoktesteken, a második Orbán-kormány azonban 6000-re növelte ezt a számot.

„A Gyurcsány-kormányok alatt ahhoz voltak szokva, hogy besétálnak a minisztériumba és mindenféle pályáztatás nélkül, egyedi bérleti díjak alapján hatalmas földterületek használati jogát szerzik meg. Meggyőződésem, hogy a gazdák is hisznek ebben a programban és elégedettek ennek a ciklusnak az agrárkormányzásával” – közölte.

A korábbi kiszámíthatatlan, ágazatokat elgyengítő, külföldieket beengedő, „cikcakkban haladó” agrárpolitika helyett sikerült kiegyensúlyozott feltételrendszert biztosító, a családi gazdaságok érdekeit szolgáló és a vidék megbecsültségét helyreállító agrárirányítást kialakítani – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Szolnokon, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara I. Jász-Nagykun-Szolnok megyei értekezletén. A földtörvény, a gazdapiacok létrehozása, az agrártámogatások gyorsított kifizetése, a magyar mezőgazdaság szereplőit egységes keretbe fogó kamara megszervezése mind-mind ebbe a sorba illeszkedik – tette hozzá a politikus.

Fazekas Sándor a földtörvényről azt emelte ki, hogy lehetett olyan jogszabályt alkotni, amely összhangban van az uniós joggal és a magyar érdekkel, ez utóbbi pedig az, hogy a magyar termőföld a magyar tulajdonban maradjon. Ezzel együtt – folytatta a miniszter – a törvényt érik támadások. Közülük a „legérdekesebbnek” a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció programjában olvashatót nevezte, amely szerint olyan új szabályozásra van szükség, amely megengedi, hogy a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdasági társaságok, a nagyüzemek is megvásárolják a földet.

Ez alapján jól látszik a különbség a nemzeti ügyek kormánya és a baloldali ellenzék között – mutatott rá Fazekas Sándor. Ez a lehetőség éppen azért maradt ki a jogszabályból – érvelt –, mert egy nagyüzemnél sok minden bekövetkezhet, cserélődhet a tulajdonosa, történhet generációváltás, de egy bizonyos: „le tudják szorítani a helybeli magyar embereket a földvásárlásánál, mert nyilván hitelképesebbek, több pénzük van”.

Fazekas Sándor a földszerzés másik aktuális ügyeként említette a zsebszerződések ügyét, amikor „pénzért kötöttek osztrák gazdák vagy ki tudja, kik, haszonbérleti szerződést a nyugati határszélen magyar emberek földjére”. Leszögezte: a megalkotott földtörvény szellemében azt az osztrák gazdáknak is tudomásul kell venniük, hogy a zsebszerződések kora lejárt, „ilyen trükkökkel, ( ) ki tudja, milyen papírozással” illegális tulajdont nem lehet legalizálni.

A miniszter jelezte, a témában továbbra sem látja szükségesnek az osztrák kollégájával való tárgyalást. „Miután várhatóan európai uniós fórumokhoz fog fordulni, ezennel bejelentem, a magyar földtörvénnyel kapcsolatban az unió agrártanácsának semmiféle hatásköre nincs, és visszautasítjuk, hogy ott napirendi pontként szerepeljen” – hangsúlyozta a miniszter. „Erre hatásköre az unió bizottságának sincs; más fórumoknak elképzelhető, hogy van, de a magyar föld, az magyar és nem osztrák ügy!” – jelentette ki Fazekas Sándor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.