GDP-növekedés: joggal optimista az unió

A külső mérlegünk évtizedek óta nem volt pozitív, és tovább javulhat az egyenleg.

Szabó Anna
2014. 03. 01. 5:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2010-ig tartó négy évtizedes mínuszok után végre tartósan pozitív az ország folyó fizetési mérlege, amely tavaly már a GDP két és három százaléka között mozgott, és évtizedek óta nem jelzett ilyen magas többletet. Mindezt a külkereskedelmi forgalom – áru- és szolgáltatáskereskedelem együttesen – pozitív egyenlege is támogatja, és a következő években is kifejezetten kedvezően alakul a szaldó – az Európai Bizottság nemrég közzétett téli jelentése szerint.

Becsey Zsolt, a Külügyminisztérium külkereskedelmi koordinátora a legfrissebb jelentést értékelve hangsúlyozta: több makrogazdasági mutatón is javított a bizottság az előző előrejelzéséhez képest, ezek közül a legfontosabb, hogy az uniós átlagot meghaladó, 2–2,5 százalékos, stabil – külső és belső – egyensúlyt tartó fejlődési ütemet prognosztizál Magyarország számára az elkövetkezendő évekre. – Mindez túlszárnyalja a német gazdaság és az euróövezet bővülését, és lehetővé teszi a felzárkózásunkat, mert jobban húzunk, mint az uniós átlag – tette hozzá Becsey, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy régiónktól is kifejezetten jó teljesítményt várnak Brüsszelben.

Külön kitért a 2013-as kimagasló lett, litván és román gazdasági növekedésre, utóbbi esetében megjegyezte, hogy az IMF-nek ígért privatizációnak nagy szerepe van a GDP bővülésében. Mint mondta, Bukarest ésszerűbben folytatja a privatizációt, mint hazánk. Példaként említette a nyereséges MÁV Cargo korábbi magánosítását, amely szembeállítható a lerobbant állapotban lévő, ráfizetéses román vasúti szállítmányozási részleg eladásával.

A téli jelentés hazánk szempontjából nemcsak a gazdasági fejlődés kilátásain javított, hanem az államadósság mutatóit is lejjebb vitte, és a beruházások alakulását is sokkal optimistábban látja: idén e téren hatszázalékos bővülést, jövőre pedig még ehhez képest is 4,4 százalékos javulást prognosztizál.

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.