Leépíthetők a devizahitelek

Elismerte egy banki elemző, hogy trükköztek a pénzintézetek az árfolyamréssel.

Hajdú Péter
2014. 03. 19. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a devizahitelek kivezetése mellett dönt a kabinet, minden bizonnyal olyan megoldást választ majd, amely mérsékli az árfolyamkockázatot, s ezzel segíti az eladósodottakat – mondta lapunknak Németh Dávid, a K&H elemzője. Jelezte, valamelyest szélesítette a kormány mozgásterét az Alkotmánybíróság hétfői határozata, de alapvetően nem nyitott új utakat a devizahitelesek problémájának megoldása előtt. A tervezett megoldás megfogalmazásakor kényes egyensúlyra kell figyelnie a kabinetnek. Németh Dávid kiemelte, eddig is voltak eszközök a kormány kezében, aminek példája a végtörlesztés. Hogy adott esetben milyen megoldás várható, arra nem tudott válaszolni a szakértő, azt azonban hangsúlyozta, csak hosszabban elnyúló folyamat képzelhető el. Ellenkező esetben akkora sokk érné a gazdaságot, mint a végtörlesztéskor, amikor jelentősen gyengült a forint, emelkedett az országkockázati felár. Az elemző kérdésünkre kifejtette, a végtörlesztéshez hasonló megoldás esetében maga az átváltás ténye jelentene sokkot a piac számára, függetlenül az árfolyamtól. Az átváltási árfolyamtól csak a banki veszteségek nagysága függene. Németh Dávid egyébként az árfolyamgát rendszerét találja jó megoldásnak, amelyet a bankrendszer is elfogad, s az eladósodottaknak is könnyebbséget jelent, akár ezt a megoldást is tovább lehetne fejleszteni. A kormány is ezt ajánlja a bajban lévőknek, hiszen a tervezett új mentőcsomagot az árfolyamgátasok is igénybe vehetik majd.

 

 

Egy másik – névtelenséget kérő – banki elemző katasztrófának tartaná a végtörlesztéshez hasonló megoldást. Szerinte megrendülne a nemzetközi piac bizalma hazánkban, a forint jelentősen gyengülne, leminősítenék az országot, függetlenül attól, hogy milyen a gazdaság állapota, mekkora a növekedés. A szakértő egyébként sem tartaná hatékony megoldásnak ezt a lépést. Egyrészt, mert akiknek volt pénzük, azok már két évvel ezelőtt kiszálltak a devizahitelekből. Akik pedig forinthitellel váltanák ki a devizaadósságot, azok egy pillanat alatt realizálnák az árfolyamveszteséget. Azaz magas forintárfolyamon váltanák át a hitelt, s így a várható forinterősödés csökkentő hatását már nem élvezhetnék. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a bankok felelőssége megáll az árfolyamréssel kapcsolatos trükkökkel összefüggésben, akárcsak a kamatemelések ügyében. (Ezekben az ügyekben jelenleg az Európai Bíróság, illetve a Kúria döntésére vár a kormány.)

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatja.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.