Minden adóforintot a köz érdekében használnának fel

A fejlesztéspolitika sikere attól függ, miként tud hozzájárulni a gazdasági növekedéshez – mondta Csepreghy Nándor.

MD
2014. 03. 30. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyettes államtitkár elmondta: Magyarországon ma az uniós fejlesztések adják a közcélú beruházások 93-94 százalékát.

A sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szintén azt emelte ki, hogy az uniós források fedezik a magyarországi beruházások legnagyobb részét. Kormányváltásra volt szükség ahhoz, hogy a 2007–2013. évi fejlesztési ciklusban az uniós pénzek lehívása ne kerüljön veszélybe – tette hozzá.

Csepreghy Nándor elmondta: a fejlesztéspolitika célja, hogy minden adóforintot a köz érdekében használjanak fel, és „ne a jól értesültek zsákmányává váljon”. Emlékeztetett arra: tavaly augusztusban megkezdődött 63 ezer pályázó átvilágítása, az offshore-gyanús tevékenység vizsgálata a következő pár napban befejeződik, amelynek végén el lehet mondani, az ország úgy zárja le a 2007–2013. évi fejlesztési periódust, hogy elszámolt minden egyes adóforinttal.

A kormány korábban arról döntött, hogy 2014–2020 között a mezőgazdasági keretet is figyelembe véve mintegy 10 500 milliárd forint fejlesztési forrás 60 százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítja – jelezte a helyettes államtitkár. Elmondta: az országrégióban márciusban megtartott fejlesztéspolitikai nyílt napok azt a célt szolgálták, hogy a 63 ezer uniós fejlesztésből jó néhányat kézzelfoghatóvá tegyenek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter rámutatott arra, hogy a gazdaság növekedése visszatükrözi a pozitív folyamatokat, múlt év végén 2,7 százalékkal bővült a magyar gazdaság, ez a visegrádi országok között a legjobb, a 28 európai uniós tagország között pedig az 5. legmagasabb növekedési eredmény.

Az ország konszolidálta a nagy veszteségeket termelő rendszereket, az önkormányzatoktól átvett mintegy 1300 milliárd forint adósságot, hozzálátott a devizahitelesek megmentéséhez, hozzányúlt az oktatáshoz, az egészségügyhöz, az államigazgatáshoz. Ennek köszönhetően a gazdaság növekedő pályára állt, amiben szerepet játszik az is, hogy a 2007–2013-as időszakban 110 százalékos uniós forráslekötés történt – mondta a miniszter.

Varga Mihály hangsúlyozta: Magyarország jó tárgyalással elérte, hogy 2014–2020 között 7480 milliárd forint uniós fejlesztési forrást, állampolgáronként 712 ezer forintot használhat majd fel, ezzel a mutatóval az ország a harmadik a tagállamok között. Az Európai Bizottság elfogadta, hogy az ország a következő fejlesztési ciklusban gazdaságfejlesztésre költse elsősorban az uniós forrásokat, ez az arány a korábbi ciklusban 16 százalék volt, 2014–2020 között 60 százalék lesz – mondta.

A szakminiszter jelezte, hogy egyszerűbbé válnak a pályázatok, gyorsabb lesz az elbírálás, automatizmusok érvényesülnek majd a kkv-knál, az ágazatok közül pedig azok kapnak elsőbbséget, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, így például a járműipar, a logisztika, az elektronika, az egészségipar és a gyógyszeripar.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.