MNB: tartja a kitűzött célt az infláció

A forintárfolyam azonban kihatással lehet rá.

NT
2014. 03. 27. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB inflációs jelentéséből kiderül, a fogyasztóiár-index az idei évben számottevően a cél alatt lesz, 2015-ben az árstabilitást jelentő 3 százalékos célértékkel összhangban alakulhat. 2014-re 0,7 százalékos, 2015-re 3,0 százalékos éves pénzromlást várnak az MNB szakértői. A jegybank elemzői szerint az infláció a jövő évben átmenetileg a második, illetve a harmadik negyedévben mehet fel a 3 százalékos cél fölé.

A jelentés szerint a gazdasági növekedés kiegyensúlyozottabb szerkezetben folytatódhat, a dinamizálódó export mellett a belső kereslet is élénkülhet. Közölték azt is, a 2013 második feléhez képest gyengébb forintárfolyam a következő negyedévekben fokozatosan befolyásolhatja az inflációs alapfolyamatok alakulását is.

Az árfolyam nagyobb részben az iparcikkek, kisebb részben a feldolgozott élelmiszerek árváltozásán keresztül jelenik meg az adószűrt maginflációban, tartalmazza a jelentés. A válság óta visszafogott belső keresleti környezet viszont erőteljesen korlátozhatja az árfolyam gyengülésének fogyasztói árakba való áthárítását, így az árfolyam begyűrűzése a válság előtt tapasztaltaknál mérsékeltebb lehet – emelik ki az MNB-nél.

Úgy vélik: középtávon az inflációs alapfolyamatokat tükröző maginfláció alakulását a tartósan alacsony importált infláció, az inflációs várakozások alkalmazkodása, a „nyomott” béralakulás határozza meg, így 2015-től az adószűrt maginfláció fokozatosan visszatérhet az árstabilitással konzisztens értékéhez. A jelentés ez évre 3 százalékos, 2015-re 3,5 százalékos maginflációt prognosztizál.

A jegybank mindezek mellett árnyalatnyit javított a legfontosabb makrogazdasági mutatók előrejelzésén a decemberi prognózisához képest. A bruttó hazai termék (GDP) várható növekedési ütemét erre az évre változatlanul 2,1 százalékra várják, a jövő évi prognózis 2,4 százalékról 2,5 százalékra javult.

A lakossági reáljövedelem növekedése a korábban várt idei 1,8 és a jövőre prognosztizált 1,2 százalék helyett a mostani prognózis szerint 2,0, illetve 1,3 százalékos lehet. A lakosságifogyasztás-növekedésre vonatkozó prognózis azonban erre az évre 1,5 százalékról 1,3 százalékra, 2015-re 1,8-ról 1,7 százalékra gyengült.

Árnyalatnyival mérsékeltebben nőnek a beruházások is, idén 7,4 helyett 7,3 százalékkal, jövőre 4,8 helyett 3,6 százalékkal. Az export növekedése viszont a korábban vártnál gyorsabb lehet, idén 5,8 százalékos, a decemberi 5,4 százalékos feltételezéssel szemben, jövőre pedig 6,1 helyett 6,5 százalékos.

A folyó fizetési mérlegben is nagyobb többletet vár most az MNB, az idén a GDP 2,8 százaléka helyett 3,0 százalékot, jövőre 3,2-ről 3,4 százalékra javította a mutatót jelentésében a jegybank.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.