Rezsiharc: követendő német példa

A jogszerűtlen és túl magas díjat a fogyasztó nem köteles megfizetni.

2014. 03. 24. 3:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BGB egy másik passzusa pedig rögzíti: az energiaszolgáltató a túlzottan magas díj utáni különbözetet köteles visszafizetni a fogyasztónak jogalap nélküli gazdagodás címén. – A szolgáltatónak akkor is vissza kell fizetnie a díjkülönbözetet, ha az áremeléssel túlzottan nagy profithoz jutott – mutatott rá az alkotmányjogász. Hangsúlyozta: Németországban a szolgáltatási díj szerződéses megállapodás hiányában történő megemelése akkor is érvénytelen, ha  ellene a fogyasztó nem tiltakozott, és például fenntartások nélkül kifizette az emelt tarifát. Megemlítette: a német szövetségi legfelsőbb bíróság 2008-as precedensértékű ítélete szerint az önkéntes teljesítés nem minősül az áremelés ráutaló magatartással való elfogadásának. Egy német tartományi bíróság pedig 2010-ben kimondta: a szolgáltatónak nyilvánosságra kell hoznia az ármeghatározás részleteit (nyereségének mely részét fordítja tartalékképzésre, fejlesztésre, befektetésre) – ha ezt nem teszi, a díjemelései is jogszerűtlenek.

Ifjabb Lomnici Zoltán kiemelte azt is: bár Magyarországon a hatályos polgári törvénykönyv tartalmazza, hogy aki másnak a rovására jogalap nélkül jut vagyoni előnyhöz, az köteles azt az előnyt visszatéríteni – ám érdemes elgondolkodni a még hatékonyabbnak, fogyasztóbarátabbnak tűnő német jogszabályok esetleges átültetésén is, amelyek a rezsicsökkentéseken túlmenően további védelmet jelenthetnének a hazai fogyasztóknak.

Az Európai Bizottság kétoldalú egyeztetéseket javasol a központi árszabályozás fokozatos kivezetéséről azoknak a tagállamoknak, így Magyarországnak is, amelyek jelenleg is alkalmazzák ezt a gyakorlatot – közölte korábban egy bizottsági forrás.

 

További részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.