Vitát kezdeményeznek a bankrendszer jövőjéről

Vitát kezdeményeznek az MNB munkatársai egy konszenzusos banki jövőkép kialakítására.

PR
2014. 03. 17. 20:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Márton ügyvezető igazgató és Vonnák Balázs igazgató a jegybank honlapján hétfőn publikált, Egy jól működő magyar bankrendszer 10 ismérve című cikkükben azt írták, hogy a közvetítőrendszer megfelelő működése a hitelintézetek, a gazdaságpolitika és a szabályozó hatóságok közös érdeke és egyben közös felelőssége is, ezért egy olyan gondolkodás elindítását javasolják, amelynek célja a bankrendszer jövőképének kialakítása.

Úgy vélik, a magyar gazdaság fenntartható növekedését egy olyan bankrendszer segítheti leginkább, amely erős, felelős üzletpolitikát folytat, és élvezi az ügyfelek bizalmát. Ennek kialakítása a válság és a stabilizációs időszak után több szereplő közös felelőssége lehet.

Vitaindítóként 10 kritériumot definiálnak, melyek megítélésük szerint a fenntartható gazdasági növekedést legnagyobb mértékben támogatni képes hitelintézeti rendszert jellemzik. Ezek szerint a hazai hitelintézeti rendszer legyen versenyző, átlátható és felelős, hatékony és tisztességes profitot termelő. Tisztességes profitnak tartanák a 10-12 százalékos tőkearányos nyereséget, a válság előtti átlagosan 21, illetve jelenlegi (2013. első félévi) 1,8 százalékkal szemben.

Emellett 1-2 százalékos vállalati és 3-4 százalékos lakáscélú kamatfelárat tartanának jónak (2013 első félévében a felár 2,1, illetve 5,4 százalék volt). A növekedést a szakértők szerint a prudens vállalati hitelezés évi 6-8 százalékos bővülése támogatná (2013 decemberében éves szinten 1,4 százalékos csökkenést regisztráltak). Hasonlóképpen 6-8 százalékos növekedési ütemet látnának jónak a lakossági hitelezésben is, ahol 2013 decemberében 5,9 százalékos visszaesés volt az egy évvel korábbihoz képest.

A profit nagyobb részét visszaforgató bankrendszer is szerepel a kritériumok között. A szerzők a tőkeakkumuláció egyik fontos forrásának nevezik a belső tőkeképződést, melynek során a tulajdonosok visszaforgatják a nyereséget, és ennek révén javul a bankok sokkellenálló és hitelezési képessége. Fontos azonban az is, hogy az így növekvő tőkét fenntartható hitelezésre fordítsák a bankok, a Magyarországon megtermelt nyereségüknek legalább felét vissza kell forgatniuk magyarországi tevékenységükbe annak érdekében, hogy a középtávú potenciális növekedéssel konzisztens legyen a pénzügyi rendszer mélyülése – írják.

Fontosnak nevezik azt is, hogy a bankrendszer hitel/betét mutatója ne térjen el tartósan és számottevően a 100 százaléktól. A közzétett kritériumok szerint az is célszerű volna, ha a három legnagyobb bank részesedése a mérlegfőösszegből nem haladná meg az 50 százalékot (2013-ban 45 százalék volt).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.