Az MNB lépése így segíti a kormányt

A magyar kormány módosíthatja az adósságkibocsátás ütemtervét.

KA
2014. 04. 28. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Magyar Nemzeti Banknak a döntése, hogy megváltoztatja a monetáris politikai eszköztárát, segíti a magyar kormány gazdaságpolitikai célkitűzését, a forintban denominált adósságfinanszírozás növelését” – írta az NGM az amerikai napilapnak. A magyar kormány most először kommentálta az MNB előző heti bejelentését.

A monetáris tanács döntése értelmében 2014. augusztus elsejétől a kéthetes MNB-kötvény kéthetes lejáratú betétté alakul át. Balog Ádám, a jegybank alelnöke április 24-én elmondta, a cél, hogy a jegybank saját eszköztárával is támogassa a belső források felé fordulást, az ország külső sérülékenységének csökkentését. Mivel a külföldi pénzpiaci szereplők számára nem lesz elérhető az MNB-betét – szemben az MNB-kötvénnyel –, ezért fokozatos átrendeződés mehet végbe: a Magyarországon jelen lévő kereskedelmi bankok a központi bankkal szembeni követeléseket, az MNB-kötvényeket állampapírokra válthatják.

Az NGM hétfői levele szerint Magyarországon az adósságkibocsátás ütemterve változhat, hogy elkerülhető legyen „a forintban denominált államkötvények piacának túlterhelése a várhatóan nagyobb banki kereslet miatt”. A minisztérium szerint a külföldi devizában jegyzett államadósság arányának csökkentése mérsékelheti a külföldi pénzpiacokról származó sebezhetőséget és a refinanszírozási kockázatokat. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) azonnal publikálja az adósságkibocsátás módosított menetrendjét, amint megtörténtek a változtatások.

Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese az előző héten úgy nyilatkozott, hogy az ÁKK rugalmasan és felkészülten fogadja a központi bank döntéséből eredő változásokat.

A Magyar Nemzeti Bank április 24-én bejelentett lépéseivel csökken hazánk pénzügyi kiszolgáltatottsága: a jegybank ezt a tervek szerint úgy fogja elérni, hogy a hazai pénzintézetek több magyar állampapírt vásárolnak a jövőben, így az ország majd kevésbé szorul rá a külföldi finanszírozásra. A piacok jól fogadták a bejelentést, hiszen rekordalacsony szintre csökkentek a kötvényhozamok.

Az „önfinanszírozási koncepció” lényege, hogy az ország államadósságának finanszírozásában erősödjön a belső források szerepe – erről az MNB ügyvezető igazgatója, Nagy Márton beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Az államadósság szerkezetét ezzel az eszközcsomaggal meg tudjuk változtatni: külső finanszírozásból belsőt, devizából forintot tudunk majd csinálni, így az államadósság szerkezete egészségesebb lesz – emelte ki Nagy Márton.

Mint arról az MNB ügyvezető igazgatója is beszámolt, az államadósságot nagyon sok szereplő tudja finanszírozni: belföldi szereplők – lakosság, bankrendszer, vállalkozói szektor – és a külföldi befektetők, akik állampapírokat vesznek. A mi érdekünk, hogy a külföldi szereplőket lecseréljük belföldi szereplőkre, mert a lakosság „sokkal stabilabb” finanszírozó – fogalmazott a szakember.

Azért lesz így stabilabb a finanszírozási szerkezet, mert az állampapírokat a lakosság sokkal biztosabban fogja tartani, hiszen jobban megbízik az országban. A lakossági állampapír vásárlásának ösztönzése mellett a jegybank megpróbálja a bankrendszert is rábírni arra, hogy több állampapírt tartsanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.