időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Az MNB lépése így segíti a kormányt

KA
2014.04.28. 12:55

A magyar kormány módosíthatja az adósságkibocsátás ütemtervét.

„A Magyar Nemzeti Banknak a döntése, hogy megváltoztatja a monetáris politikai eszköztárát, segíti a magyar kormány gazdaságpolitikai célkitűzését, a forintban denominált adósságfinanszírozás növelését” – írta az NGM az amerikai napilapnak. A magyar kormány most először kommentálta az MNB előző heti bejelentését.

A monetáris tanács döntése értelmében 2014. augusztus elsejétől a kéthetes MNB-kötvény kéthetes lejáratú betétté alakul át. Balog Ádám, a jegybank alelnöke április 24-én elmondta, a cél, hogy a jegybank saját eszköztárával is támogassa a belső források felé fordulást, az ország külső sérülékenységének csökkentését. Mivel a külföldi pénzpiaci szereplők számára nem lesz elérhető az MNB-betét – szemben az MNB-kötvénnyel –, ezért fokozatos átrendeződés mehet végbe: a Magyarországon jelen lévő kereskedelmi bankok a központi bankkal szembeni követeléseket, az MNB-kötvényeket állampapírokra válthatják.

Az NGM hétfői levele szerint Magyarországon az adósságkibocsátás ütemterve változhat, hogy elkerülhető legyen „a forintban denominált államkötvények piacának túlterhelése a várhatóan nagyobb banki kereslet miatt”. A minisztérium szerint a külföldi devizában jegyzett államadósság arányának csökkentése mérsékelheti a külföldi pénzpiacokról származó sebezhetőséget és a refinanszírozási kockázatokat. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) azonnal publikálja az adósságkibocsátás módosított menetrendjét, amint megtörténtek a változtatások.

Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese az előző héten úgy nyilatkozott, hogy az ÁKK rugalmasan és felkészülten fogadja a központi bank döntéséből eredő változásokat.

A Magyar Nemzeti Bank április 24-én bejelentett lépéseivel csökken hazánk pénzügyi kiszolgáltatottsága: a jegybank ezt a tervek szerint úgy fogja elérni, hogy a hazai pénzintézetek több magyar állampapírt vásárolnak a jövőben, így az ország majd kevésbé szorul rá a külföldi finanszírozásra. A piacok jól fogadták a bejelentést, hiszen rekordalacsony szintre csökkentek a kötvényhozamok.

Az „önfinanszírozási koncepció” lényege, hogy az ország államadósságának finanszírozásában erősödjön a belső források szerepe – erről az MNB ügyvezető igazgatója, Nagy Márton beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Az államadósság szerkezetét ezzel az eszközcsomaggal meg tudjuk változtatni: külső finanszírozásból belsőt, devizából forintot tudunk majd csinálni, így az államadósság szerkezete egészségesebb lesz – emelte ki Nagy Márton.

Mint arról az MNB ügyvezető igazgatója is beszámolt, az államadósságot nagyon sok szereplő tudja finanszírozni: belföldi szereplők – lakosság, bankrendszer, vállalkozói szektor – és a külföldi befektetők, akik állampapírokat vesznek. A mi érdekünk, hogy a külföldi szereplőket lecseréljük belföldi szereplőkre, mert a lakosság „sokkal stabilabb” finanszírozó – fogalmazott a szakember.

Azért lesz így stabilabb a finanszírozási szerkezet, mert az állampapírokat a lakosság sokkal biztosabban fogja tartani, hiszen jobban megbízik az országban. A lakossági állampapír vásárlásának ösztönzése mellett a jegybank megpróbálja a bankrendszert is rábírni arra, hogy több állampapírt tartsanak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.