Ezért lépett a jegybank

Az MNB csütörtökön bejelentett lépéseivel csökken hazánk pénzügyi kiszolgáltatottsága.

Károly Gábor
2014. 04. 25. 18:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB célja kristálytiszta: a hazai források arányának növelésével csökkenteni kell az ország külső adósságát, ezáltal csökkentve Magyarország kiszolgáltatottságát. Ugyanis a magas külső adósság és finanszírozási igény magas kockázatokkal jár. Balog Ádám, a jegybank alelnöke csütörtökön az MNB sajtótájékoztatóján elmondta: a cél az, hogy a jegybank saját eszköztárával is támogassa majd a belső források felé fordulást, az ország külső sérülékenységét akarják mérsékelni. (Azt, hogy a jegybank ezt milyen eszközökkel és hogyan kívánja elérni, ezen a linken találja.)

A nemzetgazdaság bruttó külső adósságának további leépítése kívánatos, míg a devizatartalékok egy része felhasználható az ország külső sérülékenységének csökkentésére – emelte ki az alelnök.

A legfontosabb változás, hogy a kéthetes MNB-kötvény augusztus elsejével kéthetes lejáratú betétté alakul át. Maga a jegybank is az MNB legfontosabb eszközének tekinti a kéthetes futamidejű MNB-kötvényt. Ennek az eszköznek a kibocsátáskori hozama szolgál irányadó jegybanki kamatként, azaz ez a hozam tükrözi leginkább a monetáris politika irányultságát, illetve annak megváltozását – olvasható az intézmény honlapján.

Az irányadó kamatról a Monetáris Tanács dönt. A jegybank ezzel az alapkamattal gyakorol hatást a rövid pénzpiaci hozamokra, és közvetve a gazdasági folyamatokra.

A betéteket már csak „a partnerkör intézményei” – a hazai pénzintézetek – tarthatják majd a jegybanknál. Kéthetes kötvényben jelenleg több mint 5000 milliárd forintot parkoltatnak a bankok az MNB-nél.

Az „önfinanszírozási koncepció” lényege, hogy az ország államadósságának finanszírozásában erősödjön a belső források szerepe – erről az MNB ügyvezető igazgatója, Nagy Márton beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Az államadósság szerkezetét ezzel az eszközcsomaggal meg tudjuk változtatni: külső finanszírozásból belsőt, devizából forintot tudunk majd csinálni, így az államadósság szerkezete egészségesebb lesz – emelte ki Nagy Márton.

Mint arról az MNB ügyvezető igazgatója is beszámolt, az államadósságot nagyon sok szereplő tudja finanszírozni: belföldi szereplők – lakosság, bankrendszer, vállalkozói szektor – és a külföldi befektetők, akik állampapírokat vesznek. A mi érdekünk, hogy a külföldi szereplőket lecseréljük belföldi szereplőkre, mert a lakosság „sokkal stabilabb” finanszírozó – fogalmazott a szakember.

Azért lesz így stabilabb a finanszírozási szerkezet, mert az állampapírokat a lakosság sokkal biztosabban fogja tartani, hiszen jobban megbízik az országban. A lakossági állampapír vásárlásának ösztönzése mellett a jegybank megpróbálja a bankrendszert is rábírni arra, hogy több állampapírt tartsanak.

Nagy Márton szavaiból kiderült, hogy az MNB nem különbözteti meg a Magyarországon működő bankokat: tehát nem tesz különbséget hazai tulajdonú és külföldi tulajdonú bankok között, persze jobban örülnének annak, ha a magyar tulajdonú bankok vállalnának nagyobb szerepet.

A jegybanki bejelentések hatására már csütörtökön csökkenni kezdtek a kötvények hozamai: a 12 hónapos diszkontkincstárjegyé például megemelt értékesítés mellett is rekordalacsonyra mérséklődött az ÁKK aukcióján – írja a pénteki Magyar Nemzet. A 60 milliárd forintért meghirdetett papírokra több mint 250 milliárd forint értékben érkezett ajánlat, az ÁKK ezekből 90 milliárd forintnyit fogadott el. Az átlaghozam 2,69 százalék lett, 21 bázisponttal alacsonyabb a másodpiaci referenciahozamnál, és 26 bázisponttal alacsonyabb, mint a legutóbbi aukción.

Nem hagyhatják a hitelminősítők sem folyamatosan figyelmen kívül a kedvezőbb magyar gazdasági mutatókat, akár már az idei második félévben javíthatnak hazánk besorolásán – mondta a Magyar Nemzetnek Csaba László. A közgazdász szerint Magyarország mellett szól az is, hogy ismét erős felhatalmazással kezdődhet el a kormányzás. Ha ez nem tetszik is egyes piaci szereplőknek, attól még elismerik ennek a jelentőségét, mert erősíti a stabilitást – fejtette ki.

 

Már a hazai kereslet is húzza a növekedést

 

A Moody\'s szerint stabilizálódik a gazdaság helyzete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.