Három félnek van felelőssége a devizahitelezésben

Rétvári Bence szerint viszont az adósnak, a banknak és az államnak is az az érdeke, hogy rendeződjön a helyzet.

GB
2014. 04. 25. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kabinet szerdai ülésén úgy döntött, meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot a devizahitelesek problémájának végleges megoldásáig. Csöbör Katalin miskolci fideszes képviselő törvénymódosítást kezdeményez az ügyben, hogy azokra, akik a Fészekrakó-program során elsősorban lakótelepi lakáshoz jutottak, ne vonatkozzon a moratórium, mivel „képtelenek a társadalmi együttélés szabályainak megfelelően élni, tönkreteszik az ott élőket”, a közüzemi díjakat, a közös költséget nem fizetik. A javaslatot Kriza Ákos (Fidesz–KDNP), a borsodi megyeszékhely polgármestere is támogatja.

Rétvári Bence a miskolci esetről úgy vélekedett, azt elsősorban a lakástörvény módosításával kell rendezni, amely már előkészület alatt áll. A moratórium a végrehajtási jogszabályokat érinti, ami elsősorban a megnövekedett devizahiteles törlesztőrészlet miatt bajba került adósokat érinti – tett különbséget.

Az államtitkár felidézte: a kilakoltatási moratórium téli időszaka eredetileg március 1-jéig tartott volna, ám azt a parlament kitolta április 30-áig, egy újabb döntéssel pedig addig, amíg nem születik meg a végleges megoldás a devizahitelesek problémájára, ami után a végrehajtási törvény visszaáll majd az eredeti téli időszakra – magyarázta.

Meg kell várni az Európai Bíróság döntését, annak alapján határoz a Kúria, aminek ismeretében a kormányzat előterjeszti a megoldási javaslatát; a Kúria döntése nagymértékben átértelmezheti az eddigi szerződéseket is – emelte ki Rétvári. Az Alkotmánybíróság korábbi döntése ráadásul kimondta: a kabinetnek lehetősége van belenyúlni, „akár mélyen is”, a devizahitel-szerződésekbe, mérlegelve és a terheket elosztva – mutatott rá. Az AB arról nem döntött, hogy a devizahitelezés mint konstrukció mennyire felel meg az alkotmányban rögzített tisztesség követelményének, illetve annak, hogy az erőfölénnyel szemben védeni kell a fogyasztókat. A kormányzat cselekvési felhatalmazását mindenesetre megadta az AB – hangsúlyozta az államtitkár.

Rétvári Bence szerint az adósnak, a banknak és az államnak is van felelőssége a devizahitelezés elterjedésében, ám mindhárom félnek érdeke, hogy rendeződjön a probléma. Az államnak mérlegelnie kell, mert azok, akik nem vettek fel hitelt vagy forintban adósodtak el, nem járhatnak rosszabbul – erősítette meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.