951,1 milliárd forint volt az államháztartási hiány

Az első négyhavi adatokat az NGM közölte.

WA
2014. 05. 22. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezen belül a központi költségvetés 1031,5 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 44,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 35,6 milliárd forintos szufficittel zártak. A NGM közlése szerint 2013 első négy hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 528,6 milliárd forintot ért el.

A tárca közlése alapján 2014 első négy hónapjában a központi költségvetés egyenlege összhangban van a bevételek és a kiadások ez évre tervezett időbeli lefutásával, a hiánycél nem változik, az továbbra is a GDP 2,9 százaléka.

Egyrészt az idei év áprilisában a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai, az Egészségbiztosítási Alapon belül a gyógyító-megelőző ellátások, valamint a központi költségvetési szervek kiadásai jelentős összegben meghaladták az előző évi összegeket, aminek legfőbb oka az, hogy a Magyar Államkincstár a május eleji szünnapok miatt már április végén átutalta a családtámogatásokhoz és a bérek kifizetéséhez szükséges fedezetet azért, hogy minden érintett a szokásos időben megkaphassa a fizetését és a járandóságát.

– Az Equilor Befektetési Zrt. legújabb elemzése szerint akár már a második félévben felminősíthetik Magyarország adósbesorolását, mivel az ország makrogazdasági előrejelzései folyamatosan javulnak.

 

A gazdaság növekszik, a bankszektorba áramlik a tőke, csökkenhet az infláció, gyorsulhat az export, ez pedig óvatos optimizmusra ad okot – véli a Költségvetési Tanács elnöke.

 

Háromszázalékos növekedést és 1,9 százalékos költségvetési hiányt vár a magyar kormány 2017-re az Európai Uniónak megküldendő konvergenciaprogram szerint.

 

– A Standard & Poor’s március végén javította stabilra Magyarország államadós-besorolásának kilátását az eddigi negatívról.

A központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak bére és a családi támogatások (családi pótlék, gyes, gyet, anyasági támogatás) együttesen több mint 130 milliárd forintot tettek ki, mely értelemszerűen megnövelte az áprilisi kiadásokat, ugyanakkor a májusit csökkenti. Ezenkívül a két év azonos időszakának összehasonlítását befolyásolták a 2013 szeptemberétől megvalósuló pedagógus-béremelés hatásai, illetve a 2013. április 1-jétől költségvetési szervként működő volt nonprofit egészségügyi gazdasági társaságok kiadásai.

A fejezeti kezelésű előirányzatoknál az uniós programokhoz kapcsolódó bevételek és kiadások időbeni lefutásában is számottevő a különbség, amelynek oka az uniós forráslehívás folyamatának elhúzódása.

Jelentős mértékben meghaladták a tavalyi azonos időszaki kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai is. Rontotta a központi alrendszer egyenlegét a tavalyi év azonos időszakához képest a helyi önkormányzatok adósságkonszolidációja keretében idén április végéig kifizetett 68,6 milliárd forint törlesztési célú támogatás.

A kiadások és bevételek teljesülésének időben eltérő eloszlása miatt a hiány lefutása nem időarányos, az éves uniós módszertan szerinti hiánycél nem változik, az továbbra is a GDP 2,9 százaléka.

A központi költségvetés április végi bevételei az előző év azonos időszakához képest 231,9 milliárd forinttal voltak nagyobbak. A magasabb teljesülés hátterében egyrészt a főbb adóbevételek – társasági adó, általános forgalmi adó, jövedéki adó, pénzügyi tranzakciós illeték, személyi jövedelemadó – előző évet meghaladó befizetései, valamint a 2013. július elsejével bevezetett elektronikus útdíjból származó többletbevételek, másrészt pedig a központi költségvetési szervek idei magasabb bevételei állnak.

A központi költségvetés április végi kiadásai 595,3 milliárd forinttal magasabbak voltak, mint az elmúlt év azonos időszakában, a növekedés elsősorban a központi költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok idei nagyobb összegű kifizetéseivel függ össze.

A kamatkiadások 2014. január–áprilisban 426,1 milliárd forintot tettek ki, 21,5 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 49,8 milliárd forintot értek el, 20,1 milliárd forinttal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadás 376,3 milliárd forint volt, így 41,6 milliárd forinttal lett kevesebb az előző év hasonló időszakához képest.

A tb-alapok 2014. április végi 44,8 milliárd forintos szufficitje a Nyugdíjbiztosítási Alap 49,2 milliárd forintos többletéből, valamint az Egészségbiztosítási Alap mintegy 4,4 milliárd forintos hiányából tevődik össze. 2013. április végén a tb-alapok együttes többlete 98,5 milliárd forintot tett ki.

Az év első négy hónapjában az általános forgalmi adóból 832,2 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételt 24,4 milliárd forinttal haladta meg. A befizetések 9,0 százalékkal, míg a kiutalások 16,1 százalékkal magasabbak az előző évinél.

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az év első négy hónapjában 531,1 milliárd forint volt, amely az 558,0 milliárd forintos bruttó befizetés és a 26,9 milliárd forintos kiutalás egyenlegeként képződött. Ez 20,9 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi összegnél.

A jövedéki adóból realizált bevétel az év első négy hónapjában 255,3 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbi bevételnél 3,0 milliárd forinttal, 1,2 százalékkal magasabb.

A pénzügyi tranzakciós illetékből a költségvetésnek az év első négy hónapjában 99,0 milliárd forint bevétele keletkezett, mely az előző év azonos időszakát 60,2 milliárd forinttal haladta meg.

A pénzügyi szervezetek különadójából április végéig 37,0 milliárd forint bevétel keletkezett, ez 2 milliárd forinttal több 2013 azonos időszakánál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.