Kamatcsökkentés: jósoltak a londoni elemzők

Az újabb inflációs meglepetés lehetőséget ad a Magyar Nemzeti Banknak a monetáris enyhítési ciklus folytatására.

TK
2014. 05. 13. 16:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH adatai szerint a múlt hónapban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal csökkentek tizenkét havi összevetésben. A londoni elemzői közösség inflációs prognózisai zéró és 0,3 százalékos emelkedés között mozogtak.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakelemzői – akik előzetesen 0,1 százalékos éves inflációt vártak a múlt hónapra – a keddi adatismertetés után közölték: az idei és a jövő évi átlagos inflációra szóló előrejelzésüket egyaránt 0,4 százalékponttal, 0,3 százalékra, illetve 2,5 százalékra csökkentették, és azzal számolnak, hogy az MNB további 0,3 százalékponttal, 2,2 százalékra mérsékli alapkamatát az idén. A ház szerint kedvező piaci környezet esetén 2 százalékig folytatódó MNB-kamatcsökkentés sem kizárt.

A JP Morgan londoni elemzői a következő hónapokra is zéró körüli tizenkét havi inflációs adatokat várnak, de hangsúlyozták, hogy defláció kialakulásával nem számolnak. A cég felülvizsgált előrejelzése szerint novemberben 1 százalékos körüli, az idei év végén 1,5 százalékos éves összevetésű infláció várható Magyarországon. A JP Morgan korábbi prognózisa 2,2 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsített 2014 végére. A ház szakértői szerint az általuk várt gyorsulás fő hajtóerejét a bázishatások adják, tekintettel arra, hogy az idén esedékes újabb közműdíjcsökkentések mértéke kisebb lesz a tavalyiaknál. A cég 2015 végére az eddigi 3,1 százalék helyett 2,8 százalékos inflációt vár Magyarországon.

Az MNB-kamatcsökkentések folytatására adott előrejelzésüket a JP Morgan londoni közgazdászai azzal indokolták, hogy az infláció messze az MNB legutóbbi prognózisa alatt jár, a forint az elmúlt hónapban erősödött, az eurójegybank (EKB) általánosan várt kamatcsökkentése előtt kedvezőek a piaci kondíciók, és mindez a ház elemzői szerint szélesíti az MNB enyhítési mozgásterét.

Jóllehet az áprilisi kamatcsökkentés utáni monetáris tanácsi közleményből már nem lehetett kiolvasni a további enyhítésre hajló alapállást, a testület azonban azt sem jelezte egyértelműen, hogy véget ért volna a kamatcsökkentési ciklus, így továbbra is minden lehetőség nyitva van. Ez azt jelenti, hogy a következő kamatcsökkentést az MNB akár ebben a hónapban is végrehajthatja, és ha a piaci kondíciók engedik, az idei év végéig akár 2 százalékra is csökkenhet a magyar jegybank alapkamata – jósolták a JP Morgan londoni elemzői.

A ház későbbre tolta ki az első MNB-kamatemelés általa várt időpontját is: most már csak 2015 negyedik negyedévére valószínűsíti a monetáris szigorítás elkezdését az eddigi előrejelzésében szereplő jövő évi második negyedév helyett. A JP Morgan elemzői közölték: annak ellenére sem várják az eddigi monetáris enyhítés gyors visszafordítását, hogy 2015 közepére valószínűleg negatív jegybanki reálkamat alakul ki.

A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház szakértői azt emelték ki a keddi inflációs adatismertetést kommentálva, hogy az éves összevetésben mért 0,1 százalékos áresés nem azonos a deflációval. A defláció kialakulásához hosszabb időszakon át tartó árcsökkenésre lenne szükség, Magyarországon azonban a hatósági közműdíjcsökkentések hatásainak kifutása után a teljes kosárra számolt infláció gyorsulása várható – hangsúlyozták a 4cast elemzői, hozzátéve, hogy az áprilisi negatív adatot is elsődlegesen a közműdíjcsökkentések okozták. A ház szakértői kiemelték, hogy a közműdíjak kiszűrésével számolt tizenkét havi maginflációs ráta 2,4 százalék, ami „egyértelműen mutatja, hogy milyen messze van a defláció”.

A 4cast elemzői szerint az a tény, hogy a vártnál kedvezőbb alapszintű magyarországi inflációs folyamatokat nem egy nagy tényező, hanem „számos kis meglepetés” együtt okozza, igazolást ad az MNB számára az „ultralaza” monetáris politika fenntartásához. Mivel azonban a monetáris tanács a múlt havi kamatdöntő ülés után erőteljesen neutrális alapállást tükröző közleményt adott ki, a közeljövőben további jegybanki akció valószínűtlennek tűnik, különös tekintettel arra, hogy a hamarosan nyilvánosságra kerülő első negyedévi GDP-adatok várhatóan erős növekedési lendületet mutatnak majd – jósolták a 4cast elemzői.

A cég szakértői ennek alapján azzal számolnak, hogy a monetáris tanács az áprilisi inflációs adatok után még inkább megfelelőnek érzi a jelenlegi alapkamat fenntartását hosszabb időszakon át.

Hasonló előrejelzést adtak a keddi inflációs adatismertetés után a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni elemzői. A ház szerint a váratlanul negatív tartományba került infláció növeli annak az esélyét, hogy az MNB már májusban ismét kamatcsökkentést hajt végre. A GS közgazdászai szerint a magyar jegybank a jelenlegi inflációs környezetben nyilván „nem siet” az enyhítési ciklus feladásával, de az enyhítést elsősorban az alapkamaton kívüli monetáris eszköztár igénybevételével folytatja. A Goldman Sachs elemzőinek várakozása az, hogy az MNB 2015 második negyedévéig nem módosítja alapkamatát.

A Fidesz szóvivője szerint az alacsony infláció a családok és a vállalkozások mindennapi életét is kiszámíthatóbbá teszi. Ez azt jelenti, hogy az áprilisi fizetések és nyugdíjak többet érnek, mint egy évvel ezelőtt – kommentálta az adatokat Hoppál Péter, hozzátéve, hogy kevesebbet kell fizetni a tartós fogyasztási és a ruházati cikkekért, az élelmiszerekért, valamint – köszönhetően a rezsicsökkentésnek – az energiáért is. A rezsicsökkentéssel kapcsolatban egyébként megjegyezte, hogy az áprilistól hatályos 6,5 százalékos gázárcsökkentés hatása először a májusi számlákban érvényesül. A pénzügyi rezsicsökkentés része, az ingyenes készpénzfelvétel hatása szintén hozzájárul az árak leszorításához – mondta Hoppál Péter. Emlékeztetett, hogy erre az évre a kormányzat 0,8 százalékos inflációt vár.

 

A Fidesz-szóvivő hozzáfűzte, hogy nemcsak a magyar, hanem az európai uniós számok alapján is „jó úton jár” az ország. Arra is felhívta a figyelmet, hogy európai szinten tavaly Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben a munkanélküliség. Hoppál Péter szerint ez a teljesítmény egyedül a „szélsőséges gazdaságpolitikájú” baloldal – amely „újra Brüsszelből akar gáncsoskodni” – és a szélsőjobboldal veszélyeztetheti. Utóbbi minden gazdasági eredményt képes lenne veszélybe sodorni „ötpercnyi hírnévért” az EU-ban, ahonnan mindeközben „folyamatosan ki akar lépni, de bezzeg a brüsszeli állásokat betöltené” – fogalmazott. A szóvivő összegzése szerint a jövő vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás megmutatja majd, hogy „a magyar gazdasági érdekeket támogató, vagy pedig az az ellen dolgozó brüsszeli képviseletet fogunk-e választani”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.