Újabb lendületben az árfolyamgát

Amióta könnyítették a belépés feltételeit, egyre több devizaadós választja a támogatott konstrukciót.

VZ
2014. 05. 12. 21:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank adatai szerint az árfolyamgát I. szerződési feltételekkel 2012. március végéig összesen 5712 szerződést kötöttek. A megkötött árfolyamgát I. és II. szerződések kumulált darabszáma 177 903 volt március végén. Ebből a megnyitott, aktív gyűjtőszámlák száma elérte a 166 740-et, amelyből a hitelintézeteknél 162 360, a pénzügyi vállalkozásoknál pedig 4380 volt.

A gyűjtőszámlák száma azért kevesebb, mint a megkötött szerződéseké, mert az előbbieket a szerződéskötések után, egy későbbi időpontban nyitják meg. A megkötött szerződések közül csak azok lépnek hatályba, amelyek esetében a hiteladós legkésőbb a gyűjtőszámlahitel első folyósításáig megfelel a törvényi feltételeknek. A gyűjtőszámlahitel-számlák számát és állományát az időközben lejáró, kifutó hitelek is csökkentik.

A hitelintézeteknél nyilvántartott lakossági deviza jelzáloghitel szerződések száma a február végi 482 ezerről március végére 480 ezerre csökkent. A hitelintézeteknél megnyitott gyűjtőszámlák aránya ehhez viszonyítva 33-ról 34 százalékra nőtt.

A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya március végén több mint 1410 milliárd forint volt, a hitelintézeteknél közel 1357 milliárd forint, a pénzügyi vállalkozásoknál pedig 53,5 milliárd forint. A hitelintézeteknél ez az összes lakossági deviza jelzáloghitel állománynak változatlanul a 38 százaléka.

A gyűjtőszámlahitel állomány márciusban 1,933 milliárd forinttal nőtt, így március végére elérte a 18,214 milliárd forintot. Az árfolyamgát konstrukcióban részt vevő devizahiteles ügyfelek márciusban 2,347 milliárd forint, eddig összesen pedig 32,929 milliárd forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek. Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni.

A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.

A parlament 2013. november 5-én könnyítette a konstrukció belépési feltételeit, így a rögzített árfolyammal a korábbi 90 nap helyett a 180 napos késedelemben levők, a 20 millió forintnál nagyobb devizahitelt felvevők, illetve a fizetéskönnyítő program hatálya alatt állók is élhetnek.

Februárban is nőtt az árfolyamgát-szerződések száma: 1547 új szerződést kötöttek, valamivel többet mint januárban, amikor 1524 új kontraktus született. A tavaly decemberi 1343 új szerződés is már jelentős növekedést mutatott a korábbi hónapok néhány száz darabos számához viszonyítva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.