Adósmentés: egyeztetés a bankokkal

Nincs szükség semmiféle érdemi bevételszerző lépésre – mondta a Magyar Nemzetnek Varga Mihály.

Jakubász Tamás
2014. 06. 10. 4:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály szerint nagyot változott a világ hazánkban a 2002 és 2010 közötti időkhöz képest. – Ha az akkori szocialista kormányok azt mondták, nem fog fájni, mindenki biztos lehetett benne, hogy nagyon is fájni fog. Ma az állampolgárok, a gazdaság szereplői és a külföldi piaci résztvevők nyugodtan tervezhetik a jövőt, az ország teljesítménye jó, az alapok szilárdak – magyarázta.

A válságnak azonban sok más mellett az egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy bármikor rosszra fordulhatnak a nemzetközi folyamatok, ezért jelentős tartalékok kellenek. – Állíthatom – mondta Varga Mihály –, hogy Magyarország felkészült: drasztikus lépésekre így akkor sem kell számítani, ha esetleg az ukrán helyzet a mostaninál is kedvezőtlenebb irányt vesz. – A költségvetés hiánya idén is bizonyosan 2,9 százalék alatt marad – nyomatékosította a szaktárca vezetője.

A miniszter szerint a kiszámíthatóság rendkívül fontos, ezt szem előtt tartva nem is várható jelentős módosítás az adórendszerben. Ennek kapcsán rákérdeztünk: az eddig napvilágot látott adócsökkentési elképzelések közül melyik válhat leghamarabb valóra. A választások előtt arról lehetett hallani, hogy a kormányzat tíz százalék alá szeretné csökkenteni a személyi jövedelemadó jelenleg 16 százalékos kulcsát, az utóbbi napokban pedig lapunk számolt be róla: a kormánypártok duplájára emelnék a kétgyermekesek családi adókedvezményét. – Ez ügyben a legfontosabb feladat a 2013-ról szóló adóbevallások feldolgozása, áttekintése – kezdte a miniszter.

A múlt esztendő volt ugyanis az első év, amikor az egykulcsos szisztéma a maga teljességében, mindenféle kiegészítő rendelkezés nélkül érvényesülhetett. A számvetés után jelölhetők ki biztonsággal azok a részterületek, ahol esetleg további lépésekről, enyhítésekről lehet dönteni. – Egy azonban biztos – mondta Varga Mihály: az egykulcsos, családbarát adórendszer lényegi elemei nem változhatnak meg. Aki tízszer többet dolgozik, az pontosan tízszer annyit adót fizessen. – Senkitől sem várható el, hogy tízszeres munkáért tizenötszörös vagy hússzoros terhet rójon le – fogalmazott a tárcavezető, megjegyezve: az egykulcsos rendszer munkára ösztönöz, s nem bünteti azokat, akik többet vállalnak, előrébb lépnek, esetleg túlóráznak, két-három állást is ellátnak.

A kormány célja, hogy minden dolgozni akaró polgár munkához juthasson. A rossz adórendszer a kiindulóponton akaszthatja meg a folyamatot: a sávos adózás sokakat eltántoríthat attól, hogy munkát vállaljon vagy – ami szintén hátrányos – hogy állását bejelentse, bejelentesse.

A hitelek, a devizaügyek kapcsán több kérdést is feltettünk a miniszternek.

Elsőként arra voltunk kíváncsiak: elképzelhető-e, hogy kedvezményt kapnak a bankadóból azok a pénzintézetek, amelyek aktívan részt vesznek az adósok megmentésében. Egyes szakmai nézetek ugyanis megfontolandónak tartanák ezt a lépést. Megtudtuk, a kormány több megoldáson is dolgozik. A tárcavezető kitért arra, hogy a kabinet tavaly kikérte az Alkotmánybíróság véleményét, emellett a devizaügy egyes részleteiről állást foglalt már az Európai Bíróság és – több ízben – a magyar igazságszolgáltatás is.

A teljes cikket a Magyar Nemzet keddi számában olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.