Devizahitelek: Varga Mihály asztalhoz ült a bankszövetséggel

A megbeszélésen Varga Mihály mellett Orbán Gábor, Greinstetter Balázs, Patai Mihály és Becsei András vett részt.

MD
2014. 06. 24. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca nem közölt részleteket arról, hogy pontosan miről volt szó. A közlemény szerint az NGM-ben tartott megbeszélésen Varga Mihály mellett Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár, Greinstetter Balázs kabinetfőnök, valamint Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke és Becsei András alelnök vett részt.

Varga Mihály már a Kúria június 16-i jogegységi döntése előtt jelezte, hogy a testület határozata után a kormány mielőbb megoldást szeretne találni a devizahitelesek problémájára, és tárgyal a bankszövetséggel is.

A Kúria június 16-i jogegységi döntésében kimondta, hogy a devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen, az árfolyamkockázat tisztességessége azonban csak akkor vizsgálható, ha a pénzintézet nem megfelelő tájékoztatása miatt az átlagos fogyasztó számára a szerződés erre vonatkozó része nem érthető. Az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége pedig nagyon szigorú feltételekhez kötött.

Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára a Kúria múlt heti, jogegységi döntését követően azt mondta az MTI-nek, hogy a szövetség kész a tárgyalásokra a kormányzattal, négy éve folyamatosan egyeztetnek, az eddigi gazdasági megoldások helyett most a jogtechnikai megoldások ideje jött el.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ugyan a döntés után jelezte, hogy az őszi parlamenti ülés kezdetéig elkészül az a törvényjavaslat, amelynek alapelve: minden visszajár a devizahiteleseknek, amit a bankok a Kúria jogegységi határozata értelmében tisztességtelenül vettek el, hétfőn azonban bejelentette, a Fidesz arra kéri a kormányt, hogy még a rendkívüli parlamenti ülés vége előtt terjessze be a Ház elé első törvénymódosítási javaslatát a devizahitelesek érdekében.

Rogán Antal frakcióvezető hétfőn, napirend előtti felszólalásában arra kérte a kabinetet, készítse el a jogi megoldását annak, hogy azok, akikkel szemben tisztességtelenül jártak el a bankok, visszakapják az őket illető pénzt, azt, amelyhez normál esetben csak peres úton juthatnának hozzá. A frakcióvezető közölte: ennek kell az első lépésnek lenni, míg egy második lépésben történhet meg a devizahitelek végleges kivezetésének rendezése, ezzel az árfolyamkockázat megszüntetése.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a téma szerepelni fog már a szerdai kormányülés napirendjén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.