Kedden dönthet a Kúria az árfolyamrés ügyében

Ekkorra tűzték ki ugyanis a Kásler kontra OTP perben a tárgyalást.

BM
2014. 06. 01. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kásler Árpád és felesége 2008-ban vettek fel devizaalapú hitelt. Azért fordultak bírósághoz, mert sérelmezték, hogy a bank vételi árfolyamon folyósítja a kölcsönt, míg törleszteniük már eladási árfolyamon kell. Kifogásolták azt is, hogy a pénzintézet a kezelési költséget is devizában határozta meg.

Első fokon a házaspár javára ítélt a bíróság, a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla viszont részben megváltoztatta a döntést – így került az ügy a Kúriára, amely év elején a hazai eljárást felfüggesztve, az Európai Unió bíróságától kért állásfoglalást.

A luxembourgi székhelyű testület végül április végén kimondta, hogy a Kúria vizsgálhatja a szerződés feltételeinek tisztességtelenségét. A bíróság ez év április 30-án kihirdetett döntésében azt mondta ki, hogy a nemzeti bíróság a szerződéses felek közötti egyensúly helyreállítása és a szerződés érvényességének fenntartása céljából helyettesítheti a tisztességtelen szerződési feltételt a nemzeti jog valamely rendelkezésével.

A várakozások szerint az ügy eldöntése után a Kúria átfogóan is megvizsgálja az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés témakörét, és dönthet arról is, hogy van-e olyan törvényi szabály, amely a tisztességtelen szerződési rendelkezés helyébe léphet, végül jogegységi határozatot hozhat az ügyben.

A Kúria tavaly december 16-án közzétett – magyar bíróságokra kötelező – jogegységi döntésében kimondta egyebek között, hogy a devizahitel önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt nem ütközik jogszabályba, az árfolyamváltozás következményei, előnyei és hátrányai az adósnál jelentkeznek. A devizahitel-szerződés egészének érvénytelenségéhez vezető okokat számba véve a kúriai határozat részletesen foglalkozott azzal, hogy önmagában a devizahiteles szerződés miért nem jogszabályba, illetve nyilvánvalóan jó erkölcsbe ütköző, uzsorás, lehetetlen szolgáltatásra irányuló, valamint színlelt.

A jogegységi döntés kitért egyebek között arra, hogy a tájékoztatási kötelezettség megsértése miatt a szerződés nem jogszabályba ütköző. De ha a fogyasztó nem kapott megfelelő tájékoztatást a szerződéses kockázatokról, az felvetheti a tisztességtelenség kérdését.

A decemberi kúriai határozat szerint ha egy vizsgált szerződés valamilyen okból teljesen vagy részlegesen érvénytelen, a bíróságoknak különösen arra kell törekedniük, hogy kiküszöböljék az érvénytelenség okát, és a szerződést érvényessé nyilvánítsák, ugyanis a még fennálló tartozás érvénytelenség esetén egy összegben azonnal esedékessé válna.

A kormány indítványára az Alkotmánybíróság is foglalkozott a devizahitelek ügyével, és ez év márciusában közzétett alaptörvény-értelmezésében kimondta: törvénnyel módosíthatók korábban megkötött szerződések, ám ebben az esetben is figyelembe kell venni minden fél méltányos érdekeit, a megváltozott körülmények között is érdekegyensúlyra kell törekedni.

A devizahitelek kapcsán április 30-án a luxembourgi bíróság döntését követően Rétvári Bence (KDNP), a közigazgatási és igazságügyi tárca parlamenti államtitkára arról beszélt: fokozatos lehet a megoldás, először a Kúriának kell fontos döntéseket meghoznia, utána benyújtják azt a javaslatot a parlamentnek, amely véglegesen kivezet minden ingatlanvásárlási célból felvett devizaalapú jelzálogkölcsönt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.