Újabb komoly elismerés hazánknak

Megerősítette Magyarország államadós-osztályzatát stabil kilátással pénteken a Fitch Ratings.

MNO
2014. 06. 06. 4:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő péntek reggeli londoni bejelentése szerint a megerősítés a hosszú és rövid futamidejű magyar szuverén devizaadósság „BB plusz/B” és a forintadósság „BBB mínusz” osztályzatára, valamint a kereskedelmi adósok felső besorolási határát jelentő „BBB” osztályzati országplafonra vonatkozik.

A nemzetközi hitelminősítő, amely megerősítette Magyarország stabil kilátású államadós-osztályzatait, a lépéshez fűzött helyzetértékelésében kimutatta, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta – amely 2013 végén a cég számításai szerint 79,2 százalék volt – hozzávetőleg a kétszerese a Fitch besorolási listáján a Magyarországéhoz hasonló, „BB/BBB” osztályzati sávban szereplő szuverén adósok mediánértékének. A Fitch alapeseti előrejelzése szerint a magyar adósságráta középtávon folyamatos csökkenésnek indul, de az évtized végén is még várhatóan 70 százalék felett lesz.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül kettő tartja nyilván a magyar szuverén adósbesorolásokat stabil kilátással. A Standard & Poor’s március végén javította stabilra a magyar osztályzatok kilátását az addigi negatívról; a Moody’s Investors Service listáján – a három nagy közül egyedüliként – még leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással szerepel a magyar államadós-besorolás.

A hitelminősítők „még nem ismerték el teljesen” a magyar gazdaság „meglepő” növekedési dinamikáját és külső sebezhetőségének mérséklődését, de valószínű, hogy az idén pozitív minősítési lépésekkel ezt megteszik – jósolták csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.