Varga: Kazahsztán stratégiai partnerünk

Tavaly Kazahsztán volt Magyarország 3. legnagyobb külkereskedelmi partnere a FÁK országai között.

MNO
2014. 06. 02. 21:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta, hogy a bizottság ülésének napirendjén a gazdasági együttműködés aktuális, kiemelt témakörei szerepeltek, így például a mezőgazdaság és agráripar, az energetika, a közlekedés, az egészségügy, az innováció, az önkormányzati együttműködés. A miniszter kiemelte: tavaly Kazahsztán volt Magyarország 3. legnagyobb külkereskedelmi partnere a FÁK országai között, az áruforgalom meghaladta a 261 millió dollárt, 6,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a magyar kivitel 34,3 százalékkal nőtt és 210 millió dollárt ért el.

A kormányközi bizottság ülésén a kazah küldöttséget Jerbolat Doszajev, a Kazah Köztársaság gazdasági és költségvetés-tervezési minisztere vezette, aki egyben a bizottság társelnöke is. A bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón a kazah és a magyar miniszter aláírták az ülésről készített jegyzőkönyvet. Az ülés eredményeként két megállapodást is aláírtak, a növényvédő szerek exportjáról a kazah Astyk Service és a magyar Peters and Burg Kft. képviselői 3,9 millió dollár értékben, illetve együttműködési megállapodás jött létre a Kazah Jogi Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem között közös kutatásról és oktatásról. Ennek keretében a két egyetem a jövőben több cserediákot és tanárt fogad, bővíti a kutatási együttműködését és a tudományos információcserét.

Varga Mihály kiemelte: a gazdasági kapcsolatok indokolják, hogy Kazahsztánt Magyarország stratégiai partnerének tekintse a közép-ázsiai térségben. A cél a magyar–kazah gazdasági kapcsolatok további erősítése, amelyhez intézményes keretet nyújt a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság (KKB) tevékenysége – fűzte hozzá. A nemzetgazdasági miniszter szólt arról is, hogy a kapcsolatok bővítésének fontos pontja lehet a magyar vállalatok részvétele a kazah mezőgazdaság és feldolgozóipar modernizációjában, a gyógyszer- és egészségipari együttműködés további fejlesztése, a gépjárműgyártás terén Magyarországon felhalmozott tudás és technológia exportja és a turizmus élénkítése is. Elmondta, hogy a magyar vállalatok az itt rendelkezésre álló korszerű technológiák, tapasztalatok alapján alkalmasak és készek részt venni a kazah gazdaságfejlesztési programok megvalósításában.

Varga Mihály rámutatott: a hazai építőipari vállalkozások a 2017-es asztanai expo előkészítésében, az épületek megtervezésében, kivitelezésében is részt vehetnek, és az expóhoz kötődő városi infrastruktúra-fejlesztésekbe is bekapcsolódhatnak. Kiemelte: az ülésen a kazah delegációval egyetértettek abban, hogy a kereskedelmi, gazdasági és idegenforgalmi kapcsolatok bővítéséhez szükséges a hatályos kétoldalú légi közlekedési megállapodás korszerűsítése, s mindkét fél szorgalmazza a közvetlen légi járat beindítását Budapest és Asztana között.

Elmondta: Magyarország érdekelt abban, hogy együttműködjék a Kazah Köztársaság által létrehozott, állampolgárainak külföldi gyógykezelését finanszírozó alappal. Egy ilyen együttműködés keretében a magyar egészségügyi intézmények vállalnák a speciális egészségügyi ellátást igénylő kazah betegek szervezett és irányított formában történő ellátását – ismertette a miniszter. A nemzetgazdasági miniszter rámutatott: a kormányközi bizottság üdvözli azt a megállapodást, amit várhatóan a keddi kazah miniszterelnöki látogatás során írnak alá arról, miszerint az Eximbank és a Kazagro nemzeti agrár-vagyonkezelő holding közös befektetési alapot hoz létre, amely kazahsztáni mezőgazdasági befektetések finanszírozását teszi lehetővé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.