Állami kézbe kerül az MKB

A magyar állam 55 millió euróért megveszi a Bayerische Landesbanktól a Magyar Külkereskedelmi Bank Zrt.-t.

KG
2014. 07. 24. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar bankrendszerben jelentős átalakulásra van szükség, mert a pénzügyi válság világosan megmutatta, hogy a bankszektor tulajdonosi szerkezete korántsem semleges a pénzügyi stabilitás és a hitelezés szempontjából. A külföldi tulajdonú leánybankok a válság idején jelentős pénzügyi forrásokat vontak ki az országból, ami erőteljes nyomást gyakorolt a forint stabilitására, ugyanakkor a hazai vállalatok hitelezése szinte leállt. Vagyis egy döntően külföldi tulajdonú bankrendszer nemcsak a kilábalást nehezíti, hanem a forráskivonások következtében tovább mélyíti a válságot – közölte a szaktárca.

„A folyamatok felismerése és megértése egy felelős kormányt új stratégia kidolgozására kötelez, ezért a kormány célja, hogy a hazai tulajdon aránya növekedjen, a külföldi tulajdonrész pedig csökkenjen a magyarországi bankokban” – emelte ki az NGM. Ebbe a stratégiába illeszkedik az a megállapodás, amely a kabinet és a Bayerische Landesbank között született. Az 55 millió eurós vételár nem jelent jelentős költségvetési terhet. Régóta tudható volt, hogy az MKB eladó, az Európai Bizottsággal kötött megállapodása értelmében a bajor tulajdonos vállalta, hogy 2016-ig megválik a társaságtól. A kormány célja, hogy az MKB-t aktív, jövedelmező bankká alakítsa át, ezért kiemelten fontos a jelenlegi ügyfélkör megtartása, sőt bővítése – tették hozzá.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja üdvözli, hogy az MKB megvételével – a mérlegfőösszeget nézve – 50 százalék fölé került a bankrendszerben a magyar tulajdon aránya – közölték csütörtökön. „Ez egy újabb lépés, amely erősíti a magyar gazdaság függetlenségét” – írta közleményében a nagyobbik kormánypárt frakciója.

Bayerische Landesbank (BayernLB) csütörtökön jelentette be a vásárlást, az ügyletet a tervek szerint szeptemberig véglegesítik.

Az MKB megvétele az első lépés a magyar bankrendszer konszolidációjában, amellyel a kormány célja, hogy olyan működőképes, erős, hitelezésben aktív bankrendszer jöjjön létre, amelyben a hazai tulajdon aránya fokozatosan nőhet – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a kormányzati portálon megjelent interjúban.

A tárcavezető kiemelte, a német tulajdonos vállalta, hogy az átadás előtt 270 millió eurós tőkeemelést hajt végre a Magyar Külkereskedelmi Bank Zrt.-ben, tehát a magyar adófizetőknek nem kerül pénzükbe az, hogy a pénzintézet újra hazai kezekbe kerül. Varga jelezte azt is: reményeik szerint az MKB egy-két éven belül visszanyeri erős, versenyképes pozícióját, és „így a piaci értékesítésére is lehetőség lesz majd”. A miniszter hozzátette: a hazai bankrendszerben is kiderült, egyáltalán nem mindegy, hogy kik a magyarországi bankok tulajdonosai.

Kiemelte, hogy a gazdasági válság kitörésekor a külföldi tulajdonú bankok jelentős forrást vontak ki a hazai bankrendszerből, ezzel instabillá tették a hazai pénzügyi rendszert, a bankrendszer hitelezési szintje visszaesett, leállt. „Ez nem jó a magyar gazdaságnak, szükség van arra, hogy a bankok hitelezzenek, további forrásokat adjanak a vállalkozások fejlesztéseihez, beruházásaihoz. A hazai bankrendszer konszolidációjának egyik nagyon fontos lépése az MKB Bank megvásárlása” – fogalmazott. Megjegyezte, hogy az MKB eladó volt, az Európai Bizottság döntése alapján 2016-ig értékesítenie kellett a bajor tulajdonosnak.

Az MKB egy országos fiókhálózattal rendelkező, működőképes bank, lehetőség van arra, hogy megvásárlásával a magyar kormány a hitelezési aktivitást erősíteni tudja, és ezzel versenyképesebb bankrendszerhez járuljon hozzá – mondta a politikus.

Az ING és az Equilor szakértői szerint nem veszélyezteti a költségvetés egyensúlyát és a tervezett, 2,9 százalékos hiánycélt az, hogy a magyar kormány 55 millió euróért megvásárolja az MKB Bank Zrt.-t. Kuti Ákos, az Equilor és Balatoni András, az ING vezető elemzője is azt emelte ki az MTI érdeklődésére, hogy a lépés abba a kormányzati stratégiába illik, amely szerint növelni kell a hazai tulajdon részarányát – és így a magyarországi finanszírozást – a bankrendszerben.

Az Equilor vezető elemzője szerint meglepetés volt a bejelentés, mert a piacon azt várták, hogy az OTP veszi meg az MKB-t. Hozzátette, hogy egyelőre keveset lehet tudni a tranzakció részleteiről, de az 55 millió eurós vételár elmarad a piac által várttól. Balatoni András az MTI-nek elmondta: a kormány célja, hogy növelje a hazai tulajdon részarányát a magyarországi bankrendszerben, azzal is jár, hogy a belföldi források felé fordul a hazai bankrendszer, ami segít abban, hogy kevésbé erősödjenek fel a gazdasági hullámzások.

Salamon Károly, az MKB kisebbségi tulajdonában lévő biztosítók igazgatósági elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: miután az MKB Bank kisebbségi tulajdonosa az MKB Általános Biztosító Zrt.-nek és az MKB Életbiztosító Zrt.-nek, rövid távon nincs hatása a két biztosítóra annak, hogy a magyar állam megvásárolja a pénzintézetet. Hozzáfűzte, hogy a többségi tulajdonos 2010 elejétől 62,5 százalékos arányban a Versicherungskammer Bayern, amely Bajorország legnagyobb biztosítási csoportosulása, egyben Németország egyik legnagyobb egészségbiztosítója.

Az MKB Bank megvásárlása a bankszektor megerősítését célzó állami stratégia érvényesítésében játszhat szerepet – jelentette ki Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik pódiumbeszélgetésén csütörtökön. Kifejtette: az ideális az lenne, ha az állam mintegy 30 százalékos részesedéssel rendelkezne a bankszektorban, ez ugyanis már meghatározó szerepet biztosítana számára.

Az MKB-ról elmondta: egy jó állapotú, kiterjedt hálózatú bankról van szó, amelynek azonban voltak veszteséges területei. Hozzátette, hogy a vásárlásnál fontos szempont volt, hogy komoly lakossági üzletági szegmenssel, kiépült hálózattal rendelkező cég legyen.

Hegmanné Nemes Sára felidézte, hogy a devizahitelesek megsegítését célzó kormányzati intézkedések miatt több bank is kilátásba helyezte, hogy kivonul a magyarországi piacról, de egyelőre ilyen döntésről nem tud.

Az MKB-t 1994-től privatizálták, több lépcsőben. Első lépésként 1994-ben a mai BayernLB (akkor Bayerische Landesbank Girozentrale) 25, az EBRD 16,7 százalékos részesedést szerzett. A Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft (Német Befektetési és Fejlesztési Társaság) 1995 elején 8,3 százalékos részesedésre tett szert a pénzintézetben.

1996 májusában az MKB privatizációjának lezárásaként a Bayerische Landesbank megvásárolta az ÁPV Rt. portfóliójában még meglevő 25,8 százalékos részvénycsomagot. A fő tulajdonos a következő években tovább növelte részesedését, a jelenlegi 1 részvény híján 100 százalékra. A BayernLB-t a bajor állam 2008-ban 10 milliárd eurós támogatással mentette ki a pénzügyi válságból. A pénzintézet 2012 júliusában állapodott meg a brüsszeli bizottsággal, ez tartalmazta egyebek mellett, hogy értékesítenie kell az MKB-t.

Az MKB Bank a magyar számviteli szabályok szerint 6 milliárd forint, a konszolidált nemzetközi kimutatás (IFRS) alapján 121,5 milliárd forint adózás előtti veszteséggel zárta a tavalyi évet, a két adat közötti eltérést – a hitelintézet tőkehelyzetének megerősítésére szolgáló tulajdonosi intézkedéscsomag részének számító – rendkívüli tétel okozta. A bajor tulajdonos több lépcsőben rendezte a magyarországi leánybank tőkehelyzetét, az MKB Bank jelenleg több mint 16 százalékos tőkemegfelelési mutatóval rendelkező pénzintézet.

A Der Standard című osztrák liberális lap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel közölt interjút szerdán „Az osztrákok agresszív üzletpolitikája megbosszulja magát” alcímmel, amelyben arról beszélt, a bankok a jelenlegi helyzet fő felelősei.

 

Korábban a nemzetgazdasági miniszter rámutatott: a magyar gazdaság szempontjából kiemelten fontos, hogy a bankszektorban megfelelő súlyt kapjanak az ország gazdaságához lojális hitelintézetek, a hazai tulajdoni hányad növelése, amit a kormány is ösztönöz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.