Áfacsalás miatt olcsóbb a szlovák tej

Számlázási láncot állítanak fel a tejjel adót csaló beszállítók és kereskedők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint.

Horváth Attila
2014. 08. 01. 4:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A számlázási láncok, körbeszámlázások elsősorban az élelmiszerek, így a tejtermékek kereskedelmét érintik, ezek tipikus adócsalási módszerek. Felgöngyölítésük érdekében az utóbbi másfél évben több ezer adóellenőrzést végeztünk – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Július elején az ország több pontján tüntettek a magyar tejtermelők a kedvezőbb piaci feltételek elérése érdekében. A demonstrációt szervező bizottság többször hangsúlyozta, hogy északi szomszédunkból áfacsalással kerülnek a termékek a magyar üzletekbe, ezért juthat literenként a hazainál 50-60 forinttal olcsóbban hozzá a magyar vásárló a szlovák tejhez.

A NAV tájékoztatása szerint a tejjel csalók módszerei nem különböznek a hasonló, jól eltartható, nagy mennyiségben, könnyen szállítható, raktározható, egyedileg nem azonosítható termékeknél alkalmazott trükköktől.

Ha az árut külföldről, az Európai Unió tagállamából szerzik be, akkor hosszú számlázási láncot építenek fel. Ennek első magyarországi láncszeme egy olyan kereskedő, amelyik nem nyújtja be az áfabevallást, így nem vallja be és nem fizeti meg az általános forgalmi adót, sem a beszerzés, sem a belföldi továbbértékesítés után. Ezt, a szakzsargonban eltűnő kereskedőnek nevezett vállalkozást azok a társaságok követik a láncban, amelyek az árut minimális árréssel, vagy anélkül átszámlázzák, és végül a lánc végén álló igényli vissza, illetve vonja le a beszerzés áfáját. Az áru útja ugyanakkor nem követi a számláét. Előfordulhat olyan megoldás is, hogy a termék ismét visszakerül abba a tagállamba, ahol értékesítették, majd újra eladják Magyarországra, és így tovább – akár több kört is megtehet a szállítmány.

Tavalyelőtt több mint 100 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel a NAV a lánccsalásos ügyeknél. Az adatokat azonban nem a termékek, hanem az adónemek szerint csoportosítják, így pontos számot a tejjel kapcsolatos csalásról nem tudtak közölni. Ugyanakkor a NAV közölte, az élelmiszer-kereskedelmet érintő adócsalás megakadályozása miatt nagy hangsúlyt kap a különféle szállítmányok, különösen a tej, a cukor és az étolaj ellenőrzése.

A teljes cikket a pénteki Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.