Értetlenség a gazdák körében

Elbocsátásokat hoz a támogatási rendszer átalakítása a borsodi falvakban.

2014. 08. 06. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nálunk nincsenek oligarchák, a társaságunk és a föld is a falué, az ott élőké, és az ország egyik legkedvezőtlenebb területein gazdálkodunk – mondta lapunknak a Prügyi Mezőgazdasági Zrt. elnök-igazgatója. Rácz László rámutatott: cégüknek 479 tulajdonosa van, és 2627 tulajdonostól bérelnek 2326 hektárnyi területet. Vagyis a bérbe vett átlagos birtokméret alig 0,8 hektár. A területalapú támogatások megvonása miatt évente 45 millió forint, az agrárkörnyezet gazdálkodási támogatás kiesésével együtt pedig 120 millió forintos kieséssel számolhatnak. Mindez a hatéves uniós ciklust figyelembe véve 800 millió forint árbevétel-kiesést fog jelenteni a társaságnak.

Az igazgató tájékoztatása szerint 800 hektáron foglalkoznak vetőmagtermeléssel. Mint mondta, vagy ezt hagyják abba, vagy a sertéstenyésztést. A sertéstelepet 520 millió forintos befektetéssel mostanában újították fel, 450 kocát tartanak, évi tízezer hízót nevelnek. Igazán jó megoldás erre a helyzetre nincs – jelentette ki. Azt remélik, a kormány belátja, hogy intézkedésével tarthatatlan helyzetet teremt e hátrányos helyzetű településeken, és a későbbiekben kivételeket tesz azért, hogy a prügyihez hasonló térségek ne menjenek tönkre. – Mi a faluban saját embereink földjét nem fogjuk tudni megművelni, mert százezer forintos versenyhátrányba kerülünk a szlovák, cseh vagy román gazdálkodókkal szemben. Ez a rendszer teljesen igazságtalan, és pillanatnyilag nem látjuk az ebből kivezető utat – közölte az igazgató.

Rávilágított: cégüknél harminc hektárra jut egy foglalkoztatott, s nem minimálbért, hanem havi bruttó 240 ezer forintot fizetnek a dolgozóiknak. Tavaly összesen 425 millió forintot fizettek ki helyben a dolgozóknak és az önkormányzatnak. A szakember szerint minden egyes magyar földművelőnek elő kellene írni ezt a művelt területhez viszonyított foglalkoztatási arányt és bérezést, és akkor máris megoldódna a vidéki munkanélküliség és a vidék megtartóképességének kérdése. – De a kormány nem ezt tette – hívta fel a figyelmet –, hanem a területi adottságok és a foglalkoztatotti létszám teljes figyelmen kívül hagyásával döntött a támogatás megvonásáról. – Nehéz ezt megérteni, s egyelőre nem látjuk továbbélésünk hosszú távú lehetőségét – mondta a prügyi igazgató.

Kitért arra is, hogy a társaság által művelt elaprózódott területeken, amelyek jellemzően 12 aranykoronásak (25 aranykorona fölött nevezhető jó minőségűnek a termőföld) és a belvíz által legveszélyeztetettebb régióban fekszenek, senki sem fog tudni eredményesen gazdálkodni. Nyolcszáz, sőt ötszáz négyzetméteres birtoktestekkel e a régióban nem lehet mit kezdeni.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a települések 76 százalékához tartozó területek számítanak kedvezőtlen adottságúnak. Az 1200 hektár fölötti területen gazdálkodó agrárvállalkozások száma megközelíti a harmincat. Ebből 19 cég kedvezőtlen adottságú térségben tevékenykedik. A társasvállalkozások teljes munkaidőben 6300 főt foglalkoztatnak, közülük négyezernek most veszélybe kerül a megélhetése – mondta a megyei mezőgazdasági érdekvédelmi szövetség elnöke. Pataki László szerint a megyében gazdálkodó agrárcégek alig tíz százaléka foglalkozik kizárólag szántóföldi növénytermesztéssel. Szerinte a térségben most is súlyosnak nevezhető munkanélküliség növekedése és a szociális feszültségek további mélyítése akár a Szlovákiában tapasztalt korábbi éhséglázadásokhoz vezethet. Mint mondta, a földeken lévő terményt már most is csak nagyon nehezen tudják megvédeni a tolvajoktól, ám az éhes embert a farkaskutyás őr sem tudja majd megállítani.

Az LMP szerint a mezőgazdasági birtokok területalapú támogatási rendszerének átalakítása a kormányzati ígéretek ellenére sem alkalmas a kisgazdaságok megsegítésére – jelentette ki tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt képviselője, Sallai R. Benedek. A fenntartható fejlődés bizottság elnöke bírálta, hogy a támogatásnál nem veszik figyelembe a munkahelyek számát.

Font szerint nem lesznek csődök. A nagyüzemi tőkés társaságok továbbra is talpon tudnak maradni, nem viszi őket csődbe az a kormánydöntés, hogy az 1200 hektár feletti területtel rendelkező gazdálkodók az 1200 hektár feletti terület után nem kapják meg az alap földalapú támogatást – így reagált az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke a MOSZ sajtótájékoztatóján elhangzottakra az MTI-nek. Font Sándor elismerte, hogy a nagygazdaságok sok magánszemélytől is bérelnek földet, de – mint mondta – aki figyelte az elmúlt öt-hat év földpiaci mozgásait Magyarországon, az látja, hogy nagy az igény a földterületek használatára, esetleg megvásárlására. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a nagyüzemi gazdaságok a későbbiekben nem szeretnék a magányszemélyektől bérbe venni a termőföldet, akkor több reménybeli használó is vár az adott területre. Tehát nem fenyegeti a földtulajdonosokat az a veszély, hogy nem lesz, aki megművelje földjeiket.

Jelentős feszültségeket okoz a magyar mezőgazdaságban a tervezett támogatáselvonás – jelentette ki a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

 

Kegyelemdöféssel ér fel az elmaradott északi megyék falvainak a kormány területalapú támogatásokat érintő döntése – mutatott rá kedden a Magyar Nemzet megkeresésére Horváth Gábor. Az elmaradott térségek falvai és az ott élők lesznek a legnagyobb vesztesei annak, hogy a kormány bizonyos hektár felett megvonja az agrártámogatásokat – közölte a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

 




Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.