Folytatja a kasszarazziát az adóhivatal

Figyelnek az ellenőrök a trükkökre, gyorsan lebukik, aki régi gépet használ vagy megszűnt cégével üzletel.

Jakubász Tamás
2014. 08. 30. 4:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ér minden türelmi idő, szeptember elsejétől csak új típusú, online kasszával állíthatják ki a nyugtát azok a kereskedők és más érintettek, amelyeket a jogszabály pénztárgép üzemeltetésére kötelez. Ha a vállalkozás nem az adóhivatallal állandó elektronikus kapcsolatban álló készüléket használ, akár egymillió forintos büntetéssel is számolhat, rosszabb esetben – átmenetileg – a mulasztó üzlethelyiségét is bezárathatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az előírások alól a mozgóárusok sem húzhatják ki magukat, ügyeikben félmilliós összeg szerepelhet maximumként a bírság kiszabásáról szóló hatósági dokumentumon.

– Ellenőrzésre számíthat minden olyan vállalkozás, amelynél az online úton érkező adatok alapján visszaélésre lehet következtetni – ezt mondta érdeklődésünkre az adóhivatal sajtóreferense. Aszalós Andrea jelezte, az eddig üzembe helyezett nagyjából 164 ezer pénztárgép folyamatosan küldi az adatokat a NAV-nak, a szervezet így pontosan tudja, hol és milyen rendszerességgel használják a gazdasági szereplők a pénztárgépüket. Ezek alapján az is kideríthető, hogy hol nem állították üzembe a készüléket, vagyis melyek azok az üzletek, amelyeket a revizoroknak mindenképpen fel kell keresniük. A rendszer működésének bemutatásához a sajtóreferens egy több szempontból is érdekes esetet említett meg. Az ellenőrök egy budapesti kocsma adatainak áttekintésekor arra lettek figyelmesek, hogy az italkimérésből összevissza érkeznek az adatok: egy-egy időszakban nagyon sokan vannak, és sok mindent rendelnek, máskor viszont egy lélek sem fordul meg a helyen. A hatósági emberek felkeresték a kocsmát, ahol kiderült, hogy a csaposok csak akkor ütik be a tételeket a kasszába, amikor a tulajdonos a pultban van. Máskor viszont zsebre dolgozhattak. – Az ilyen ügyekben az alkalmazottakat is megbírságolhatja a hivatal, az összeg ötvenezer forint is lehet – jegyezte meg a sajtóreferens. Hozzátette: az új rendszer legfeljebb csak rövid ideig játszható ki, a felelősségre vonást aligha lehet elkerülni. Az adatok ráadásul évekre visszamenőleg is kikereshetők, ellenőrizhetők, így az érintettek később is elszámoltathatók.

A NAV azokat a vállalkozásokat is ellenőrzi, amelyek korábban bejelentették megszűnésüket. Hatósági megkeresésre emellett azok a gazdasági résztvevők is számíthatnak, amelyek azért nem vásároltak új kasszát, mert – közlésük szerint – minden értékesítésről külön számlát állítanak ki.

Az adóhivatal július közepéig nagyjából 25 ezer alkalommal vizsgálta a kasszaszabályok betartását, hiányosságot az esetek 12 százalékában, azaz háromezer vállalkozásnál tártak fel. A szabálytalanságok miatt nem kevesebb, mint negyedmilliárd forint bírságot róttak ki.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szombati számában olvashatja.

A vállalkozások szeptember 1-jétől már csak online pénztárgépet használhatnak. Az átállást elmulasztó céget akár egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújthatja az adóhatóság, és emellett az üzlethelyiséget is lezárhatja 12 napra – figyelmeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.