Jobban alakult a kiskereskedelem, mint becsülték

Júniusban 4,1 százalékkal nőtt a forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest.

MNO
2014. 08. 27. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindkét adat jobb az augusztus 5-én kiadott első becslésben közöltektől, akkor a kiskereskedelmi forgalom évi 3,8, illetve az összehasonlítható mintavételes adatok szerint 1,3 százalékos növekedését jelentette júniusról a KSH. Az első fél évben – összehasonlítható adatok szerint – 3,8, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 3,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Az adatismertetés után az MTI-nek megküldött kommentárjában a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelte, hogy a kiskereskedelmi forgalom felívelő trendje a GDP alakulásában is visszatükröződik. A KSH ezúttal is emlékeztetett arra, hogy 2013. július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete és egyidejűleg változás következett be a kiskereskedelmi adatok forrásában is. Azóta rendelkezésre állnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatai, ezért 2014 első hat hónapjának kiskereskedelmi adatai nem összehasonlíthatóak 2013 első hat hónapjával. A módszertani változás az élelmiszer-forgalom adatait érinti.

Az összehasonlíthatóság érdekében a korábbi mintavételes adatgyűjtés szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,8 százalékkal haladta meg a forgalom a tavaly júniusit, míg az első fél évben 2,6 százalékos volt a növekedés. A dohánykereskedelem átalakulásával mért adatok 6,2 százalékos júniusi és 7,8 százalékos féléves növekedést mutatnak.

Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (77,9 százalékát) az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 6,3 százalékkal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké – a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt – 123,8 százalékkal volt több, mint 2013 júniusában.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene júniusban 1,1 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (18,6 százalék), a használtcikk- (9,0 százalék), az iparcikk jellegű vegyes (5,2 százalék), valamint az  illatszerüzletekben (5,1 százalék). A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a bútor-, műszakicikk- (5,7 százalék) és a könyv-, számítástechnikai, egyéb iparcikküzletekben (8,5 százalék). A KSH felhívta a figyelmet arra is, hogy a múlt év közepétől a bevallott forgalom is megnőtt („kifehéredett”) az online pénztárgéprendszer hatására.

Közleményében az NGM arra hívta fel a figyelmet, hogy a GDP-ben a háztartások fogyasztási kiadása 2013 eleje óta negyedévről negyedévre emelkedést mutat. A belső fogyasztás folytatódó növekedését támasztja alá többek között a gazdasági növekedés fokozatos gyorsulása is, ami a jövedelmek bővülésén keresztül a háztartások jövőbeli fogyasztási kiadásainak és ezzel a kiskereskedelmi forgalomnak az emelkedését egyaránt maga után vonja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.