Lazul a hurok? Feloldották az importtilalmat az oroszok

Muszáj pótolni az Európából kiesett mennyiséget.

NT
2014. 08. 17. 20:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz állatorvosi és növény-egészségügyi szolgálat (VPSS) azt közölte, hogy várhatóan hétfőn ismerteti azoknak a kínai cégeknek a listáját, amelyek engedélyt kapnak sertéshús exportjára Oroszországba.

Az orosz sertéshúspiac erősen importfüggő. Az európai behozatalra január végén elrendelt tilalom előtt az oroszországi sertéshúsfogyasztás felét dániai, spanyolországi és németországi import fedezte. Ennek kiváltására Oroszország azóta megnövelte importját például Brazíliából.

Tavaly az EU-ból Oroszországba irányuló sertésexport értéke elérte az 1,4 milliárd eurót.

Ugyancsak az orosz állatorvosi és növény-egészségügyi szolgálat közlése szerint 12-re növelték azoknak a chilei cégeknek a listáját, amelyek halat és haltermékeket szállíthatnak Oroszországba.

Oroszország augusztus 7-én teljes embargót vetett ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Az intézkedés egy évre szól.

A német mezőgazdasági miniszter szerint Oroszország már nem bírja sokáig az uniós agrártermékekre bevezetett importtilalmat. Christian Schmidt szerint Oroszország saját magának árt az embargóval, és nem biztos, hogy „fél év múlva is az lesz az álláspontja, mint jelenleg”. A miniszter a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Oroszország „mezőgazdasági önellátó képessége csak 60 százalékos”, és a hazai termelésre támaszkodva nem tudja betölteni az egyebek között a tejtermék-ellátásban keletkezett hiányt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekelt az agártermékek árának stabilitásában és az ellátásbiztonság megőrzésében, és gyorsan véget vethet a mezőgazdasági termékek sorára bevezetett importtilalmat kiváltó nyugati szankcióknak. „Ehhez csupán konstruktívan kell viszonyulnia az ukrán válsághoz a megoldást akadályozó jelenlegi destruktív politika helyett” – mondta Christian Schmidt.

A német miniszter szerint az EU agrárpiacára „csekély hatást” fejtenek ki az orosz exportot korlátozó moszkvai intézkedések, az érintett uniós gazdálkodók kártalanítására vonatkozó követelések pedig „koraiak”. Az uniós agrárminiszterek tanácsa szeptember elején tárgyal az orosz embargóról, és az Európai Bizottság addig elkészíti az adatokon alapuló helyzetképet.

Csökken az idényzöldségek ára az európai piacokon. A paradicsom, a paprika és az uborka már most 4-5 százalékkal kevesebbe kerül, mert az orosz szankciók miatt több termék marad az európai piacon. Az Európai Bizottság kártérítést ígér azoknak a gazdáknak, akiknek veszteséget okoz az alacsonyabb felvásárlási ár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.