Mit érnek a stratégiai megállapodások?

A Nokiát sem akadályozta semmilyen megkötés, hogy elbocsásson 1600 embert Komáromban.

2014. 08. 29. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a külgazdasági és külügyminisztert hatalmazta fel, hogy stratégiai együttműködési megállapodást kössön a Takata Safety Systems Hungary Kft.-vel – olvasható a tegnapi Magyar Közlönyben. Ezzel hamarosan újabb céggel bővül a kormányzat stratégiai partnereinek jelenlegi félszázas listája. Csak az a kérdés, hogy érdemben befolyásolja-e e cégek döntéseit az, hogy szerződtek a kormányzattal. Ezzel kapcsolatban említhető például a komáromi Nokia-gyár sorsa. A Microsoft júliusban jelentette be, hogy november végéig bezárja az üzemet. A termelés Vietnamba vitelével több lépcsőben több mint kétezer ember veszíti el állását, közülük 1600-an a komáromi gyárból, a többiek beszállítók és alvállalkozók. Ezen a helyzeten az sem segített, hogy a Nokiával korábban stratégiai megállapodást kötött a kormány. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) lapunknak küldött válaszában kiemelte, hogy a kormány a Nokia Siemens Networks Kft.-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodást, és e cég nem azonos az elbocsátásokat bejelentő Nokia Komárom Kft.-vel. A tárca ugyanakkor rámutatott, hogy a megállapodások nem szerződések, hanem szándéknyilatkozatok, a feleknek jogi kötelezettséget nem tartalmaznak. Hozzátették, az NGM összesen hárommilliárd forintos keretet biztosított a létszámcsökkentések miatt állásukat elvesztők azonnali munkába helyezésére.

A stratégiai partnerek nem jártak élen a munkahelyteremtésben – derült ki az Index összeállításából. A 2012-es és a mostani állapotokat a Céginfo.hu adatai alapján összevetve az látszik, hogy 1877 emberrel dolgozik több az érintett multiknál, amelyek így összesen közel 155 ezer főnek adnak munkát. Ha viszont hozzászámoljuk a készülő elbocsátásokat is, a helyzet nem túl rózsás: a komáromi Nokia csaknem kétezer embert érintő bezárásával és a Magyar Telekom óriási, 1700 fős elbocsátásával a teljes mérleg várhatóan negatívba fordul.

Nem teljesítenek kimagaslóan az állam által a stratégiai megállapodásokkal kiemelt cégek a profit újrabefektetése terén sem. A beszámolókból az tűnik ki, hogy az elmúlt négy évben 2831 milliárd forint üzemi eredmény mellett 2300 milliárdos osztalékot hagytak jóvá a társaságok. Ez bő 81 százalék, az arány az adózott eredményhez viszonyítva is hasonló. Ez nem éppen a magyar gazdaságba vetett hitüket fejezi ki – olvasható a Figyelő cikkében. Az elbocsátások miatt már kormánykörökben is felvetődött, ideje átvizsgálni a stratégiai megállapodásokat – értesült a lap. A július végi elbocsátásokkal kapcsolatos bejelentések megütközést váltottak ki a kabinetből, hiszen a megállapodások egyebek mellett a munkahelyek megtartásáról szólnak. A lap a Külgazdasági és Külügyminisztériumban érdeklődött, ahol a világpiaci folyamatokkal magyarázták a leépítéseket. Ebből következően a külügy álláspontja szerint nincs szükség a megállapodások felülvizsgálatára.

Mindenesetre a stratégiai együttműködési megállapodások sora folytatódik. Tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az FHB Bank Zrt. írt alá hasonló megállapodást. Ez a dokumentum ugyan nem tartozik a szokásos, külföldi befektetővel kötött megállapodások sorába, de azért nem is nevezhető egyedinek. Korábban három magyar tulajdonú céggel, a Ganz Holdinggal, a Richterrel és a Waberer’sszel szerződött a kormányzat. Ma újabb taggal bővül a csapat. A Bonafarm Zrt. a Csányi Sándor üzletember mezőgazdasági befektetéseiből álló Bonafarm-csoport tagja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.