Azt is segítik, aki forintban adósodott el

Az elszámoltatási törvényjavaslat nem csak a devizahitelesekre vonatkozik.

Hajdú Péter
2014. 09. 19. 2:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet kérdésére Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője közölte, az elszámoltatás a forintkölcsönök esetén ugyanolyan elvek szerint zajlik majd, mint a devizahiteleknél. Azaz nem csupán a lakás-, de minden egyéb lakossági hitel esetén is vizsgálják a bankok egyoldalú kamatemelését, illetve azt is áttekintik, milyen egyéb olyan díjakat számláztak ki ügyfeleiknek, amelyek jogszabályellenesek.

A frakcióvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzintézeteknek lehetőségük van bizonyítani igazukat, azaz megmutatni, hogy tisztességesek voltak az egyoldalú szerződésmódosítások. Ezen perek megindítására csak jövő január elején kerülhet sor.

A devizahiteles-ügyekhez képest az elszámolás is tolódik időben, hiszen a pert nem indító bankoknak április második felében kell elküldeniük az elszámolást ügyfeleiknek, míg a pereskedő pénzintézeteknek augusztus második felében.

A lezárt forinthitel-szerződések esetében – elévülés miatt – csak a 2009. július 26. után megszűnt kontraktusokra vonatkozik majd a jogszabály, az élő szerződések esetén viszont a teljes időszakot vizsgálják. Miután a bankok igen sokféle forinthitelt nyújtottak a lakosságnak, előre nagyon nehéz megbecsülni, hogy mekkora lehet az átlagos szerződés után visszajáró összeg, de annak nagysága elérheti a több százezer forintot is.

A törvényjavaslat kapcsán a héten Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke is nyilatkozott az MTI-nek. Egyebek között megemlítette, hogy az elszámolási törvény által megfogalmazott tisztességtelenség vélelme nem vonatkozik a 2010. november 27. után folyósított forinthitelekre. Ezért a jegybank az e dátum után született forint- és devizahitelekre vonatkozó fogyasztóvédelmi célvizsgálatot indít. Ha szabálytalanságot észlelnek, akkor közérdekű keresettel pereket indítanak a vétkes pénzintézetek ellen. Az MNB feladata lesz a számítási képlet kidolgozása. Bonyolítja a hitelt felvevő ügyfeleknek visszajáró összeg kiszámítását, hogy több képletet kell megalkotni. A fő szabály mellett ugyanis azokat a részletszabályokat is ki kell alakítani, amelyek a késedelembe esett vagy már megszűnt hitelek elszámolására alkalmasak.

S hogy a pénzügyekhez nem értő ügyfél is könnyen áttekinthesse az elszámolást, a jegybank nem csupán a rendrakáshoz szükséges képleteket határozza meg, hanem elő fogja írni az adósoknak küldendő tájékoztatás formáját és tartalmát is. Így az összes érintett ügyfél világosan láthatja majd, hogy miként számították ki a neki járó visszatérítés mértékét és azzal is tisztában lesz, miként kapja meg a jogtalan túlfizetést. Balog Ádám azt is kiemelte, az MNB ellenőrizni fogja, hogy minden pénzügyi intézmény betartotta-e a számítási módszertanra és tájékoztatásra vonatkozó jegybanki rendeleteket.

Többet veszíthet a tízmilliós magyar társadalom az elszámolási törvénnyel, mint amennyit nyer a devizaadósok jó néhány százezer fős tábora – ezekkel a szavakkal bírálta a parlament előtt lévő törvényt a bankszövetség főtitkára. Kovács Levente szerint a 25–30 százalékos törlesztőrészlet-csökkenés éppen annyi, amennyit az árfolyamgátba való belépéssel el lehet érni. A főtitkár alkotmányossági problémákat is lát a jogszabály kapcsán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.