Fogy a levegő az áfacsalók körül

Elektronikus eszközökkel is keresik az adóvisszaélések elkövetőit. Kisöprik az acélpiacot.

Jakubász Tamás
2014. 09. 20. 3:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatja az áfacsalások letöréséhez szükséges hatósági és más lehetőségek fejlesztését a kormányzat. – A szaktárca megvizsgál minden szóba jöhető eszközt, és figyelemmel kíséri a külföldön alkalmazott módszereket – nyilatkozta lapunknak a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára. Pankucsi Zoltán arról beszélt: a forgalmiadó-csalások nem csak Magyarországon okoznak nagy gondot, az Európai Unió jó néhány állama küszködik az illegális jelenséggel. Részben azért, mert a visszaéléseket sok esetben több uniós tagország közbeiktatásával követik el. – Valamennyi olyan lehetőséget ki kell használni, amelyre módot adnak a technikai és más feltételek – fogalmazott a szakember, majd arra utalt: a nagy értékű forgalmiadó-csalásokat számos módszerrel követhetik el a kétes körök. A közkassza megkárosítói cégláncolatokat alakítanak ki, sosem volt árumozgásról készítenek iratokat, tettük leplezésére kamionokat indítanak útnak, a megszerzett pénzeket pedig igyekeznek külföldre menteni.

Az eddigi intézkedésekről a helyettes államtitkár elmondta: ma már a cégalapítás szigorú ellenőrzés mellett zajlik. Olyan személyek nem vehetnek részt új társaság létrehozásában, és nem vállalhatnak szerepet már működő vállalkozásban, akik korábban durva adóügyi szabálytalanságokat követtek el. – Immár nem képzelhető el, hogy egy-egy szerencsétlen sorsú, akár hajléktalan személy fiktív cégek százainak legyen a birtokosa – magyarázta Pankucsi Zoltán. Eközben keretek közé szorították a vállalkozások közti készpénzmozgásokat, emellett a kétmillió forint feletti áfaügyletekről az adóhivatal részére pontos tájékoztatást kell adniuk a gazdasági szereplőknek. A hatóságnak ezeken túl módja van rá, hogy egy-egy gyanús ügylet minden részletét ellenőrizze, függetlenül attól, kik a résztvevők, s milyen körülmények között jött létre a megállapodás. – A fordított adózás a gabona piacáról söpörte ki az áfacsalókat, a folyamat hamarosan az acéliparban is végbemegy – tette hozzá a helyettes államtitkár. Mint arról korábban beszámoltunk, szakértők szerint milliárdos bevételt hozhat a fordított adófizetés bevezetése a fémpiacon.

Pankucsi Zoltán szerint a különféle forgalmiadó-csalások megakadályozásában nagy szerepet játszhatnak az elektronikus lehetőségek is. Az adóhatóság hozzájut például az elektronikus útdíj-rendszer adataihoz, így ma már könnyen megállapítható, hogy a szállító valóban küldött-e teherautót a megrendelőhöz. A közúti információk persze arra is módot teremtenek, hogy a pénzügyőrök útközben állítsák meg a kamionokat, s megvizsgálhassák: a járművön van-e rakomány. Sokszor ugyanis csak a teherautó rója az utakat, az áru pedig csupán papíron cserél gazdát.

Az online hálózat az illegális pénzek kimentésének, eltüntetésének megakadályozásában is szerepet játszhat. Az adóhivatal ugyanis immár elektronikus kapcsolatban áll a hazai pénzintézetekkel, így a gyors adóvégrehajtásnak nincs akadálya. – Előfordulhat, hogy a résztvevők külföldre, adóparadicsomokba utalják az áfacsalással szerzett összegeket – tette hozzá a helyettes államtitkár, megjegyezve: a magyar kormány éppen ezért kötötte sorra a nemzetközi megállapodásokat az utóbbi időben. Mára számos kedvező adózású országgal folyamatos az információcsere, így az adóparadicsomokban is utolérhetők az adózatlan vagyonok.

– Az online pénztárgépek rendszere kiemelkedik az elmúlt idők intézkedései közül – új távlatok nyíltak a hatósági ellenőrzésben, piaci szereplők sokaságát szorítva legális ügymenetre – folytatta a helyettes államtitkár. A boltos, a kereskedő egyre inkább kénytelen lesz beütni kasszájába a bevételeket, ami miatt az érintettnek a teljes árukészletével is el kell számolnia. A jövőben így nem teheti meg azt sem, hogy feketén, számla nélkül szerezze be az értékesítésre szánt termékeket. – Az új pénztárgépek rendszere tehát egyfajta fehéredési láncolatot indít el, arról nem is beszélve, hogy miután fény derül a tényleges forgalmi adatokra, a feketefoglalkoztatást sem lehet majd elleplezni, a hatóságok előtt rejtve tartani – mutatott rá Pankucsi Zoltán.

Mint a szakember rámutatott, ma már nagyjából 174 ezer online kassza üzemel az országban, vagyis az átállás lényegében befejeződött.  A készülékcsere folyamata tavaly kezdődött el, így a pénzügyi kormányzat számos tapasztalatot ismert meg, miközben több tanulságos eset is napvilágot látott. Ezek közül Pankucsi Zoltán a júliusi és augusztusi fővárosi ellenőrzések eredményeit, történéseit említette meg példaként. A revizorok akkor több mint félezer vendéglátóhely ügyeit tekintették át. A hatósági fellépés nyomán az érintett szereplőknél másfél hónap leforgása alatt harminc százalékkal emelkedett a bevallott bevétel. – Mindez végbement nagyban is – mondta a helyettes államtitkár. Kiugró növekedést jegyeztek fel ugyanis a kiskereskedelem azon szegleteiben, ahol korábban jelentős mértéket öltött a feketézés. Pankucsi Zoltán szerint az eddigi lépések eredményeként a kicsiben ügyeskedők és az áfa-viszszaéléseket nagy tételben megvalósítók is egyre inkább kiszorulnak a magyar gazdaságból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.