Folytatnánk az együttműködést Oroszországgal

Mindkét ország érdekelt a mezőgazdasági együttműködés folytatásában.

KG
2014. 09. 08. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két miniszter egyetértett abban, hogy a szankciós politika nem jelent megoldást az ukrajnai konfliktusra, azt tárgyalásos úton kell rendezni. Fazekas Sándor elmondta: áttekintették a kétoldalú mezőgazdasági kapcsolatokat, és arra a közös álláspontra jutottak, hogy a növelni szeretnék a kereskedelmi forgalmat és a kétoldalú együttműködés minden területén előrébb kívánnak lépni. Ennek jegyében vesz rész Magyarország az Arany Ősz elnevezésű hagyományos moszkvai mezőgazdasági szakkiállításon október elején.

A mezőgazdasági kapcsolatok fontos területe lehet a jelenlegiek mellett az agroturizmus, az állategészségügy, a technológia transzfer – közölte Fazekas Sándor. Elmondta, hogy mindketten fontosnak tartják a legnagyobb orosz kiskereskedelmi lánc, a Magnit tervezett beruházásának folytatását, ami magyar oldalról a kelet-magyarországi foglalkoztatás szempontjából is igen előnyös. (Korábbi közlés szerint a cég logisztikai központot tervez létrehozni Záhony határában, a beruházást azonban „jegelték” az embargós intézkedések hatására lecsökkent kereskedelmi forgalom miatt.)

A magyar és az orosz mezőgazdasági miniszter hétfőn megállapodott abban, hogy Magyarország és az Oroszországi Föderáció közötti együttműködés kiszélesítése és elmélyítése érdekében Fazekas Sándor küldöttség élén – amelyben üzletemberek is lesznek – ellátogat Tatár- és Csuvasföldre, valamint a Mari Köztársaságba. A GMO-mentesség vonatkozásában a magyar és az orosz álláspont nagyon közel áll egymáshoz – állapította meg a két miniszter.

Magyarország és Oroszország képviselőinek következő megbeszélésére a hónap végén, a magyar–orosz gazdasági vegyes bizottság szeptember végi ülésén lesz alkalom. Ezt követően a tervek szerint október elején látogat Fazekas Sándor az Arany Őszre, amely nemzetközileg is fontos szakkiállítás.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és Oroszország közötti vita nem érinti a két tárca közötti jó kapcsolatokat.

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter korábban közölte, hogy a magyar mezőgazdasági exportnak nagyjából napi 70 millió forint veszteséget jelent az orosz intézkedés.

 

Az orosz importtilalom következtében kialakult piaci helyzet kezelésére az EU megnyitotta előbb a soványtejpor- és a vaj-, majd a sajt-magántárolási támogatás igénybevételének lehetőségét – közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. A kompenzációt Magyarország augusztus közepe óta sürgeti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.