Gond lehet az idei forintosításból

A kormány a halasztással elkerülheti az államadósság ez évi felfutását.

Munkatársunktól
2014. 09. 06. 2:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképzelhető, hogy azért nem az idei év végén, hanem 2015 első felében kerül sor a devizahitelek forintosítására, mert egy esetleges forintgyengülés akkor már nem befolyásolja az államadósság GDP-arányos mértékével kapcsolatos idei cél elérését – állítják a szakértők.

A kormánynak ugyanis a jelek szerint viszonylag erős forintra lesz szüksége az év végén, hogy az államadósságot az elvárt szinten, a bruttó hazai termék 79,4 százaléka alatt tudja tartani. A jelenlegi szint a legutóbbi adatok szerint 85 százalék körül mozog. Bár a tartozás a visszafizetések következtében csökken a következő hónapokban, a forint gyengülése esetén az államadósság akkor is növekszik, ha nem bocsátanak ki újabb állampapírokat, mivel a tartozások jelentős része devizában van.

Ennek kapcsán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnapelőtt kijelentette: idén készülhet el a forintosításhoz szükséges jogszabályi háttér, de ennek a végrehajtása csak a jövő év tavaszán várható. Az, hogy ténylegesen jövőre és nem idén megy végbe az esetleges gyengüléssel járó forintosítás, azért fontos, mert az alaptörvény államadósság csökkentésére vonatkozó passzusa csak azt köti ki, hogy az év utolsó napján kell a korábbi évinél alacsonyabbnak lennie az adósság bruttó hazai termékhez mért arányának, a többi napra nem fogalmaz meg ilyen kitételt.

A szakértők egyébként megosztottak annak tekintetében, mennyire viseli majd meg a magyar fizetőeszközt a jövő évi forintosítás. Balatoni András, az ING Bank elemzője a Reutersnek a napokban arról beszélt, hogy a gyengülés révén 320-ig kúszhat fel a forint árfolyama az euróval szemben a devizahitelek forintosítása miatt. Vannak azonban olyan vélemények is, hogy a magyar fizetőeszköz már a végrehajtásnál egy-két hónappal korábban is gyengülésnek indulhat a forintosításról szóló újabb és újabb hírek hatására.

Mások ugyanakkor úgy gondolják, egyelőre korai lenne kijelenteni, hogy megviseli a forintot a devizahitelesek megsegítésének utolsó lépése. A forintosításnak ugyanis számos módozata lehet, és ezek eltérő mértékben hatnak a magyar fizetőeszközre. Ráadásul a devizahitelek kivezetése már hónapok óta folyamatosan visszatérő téma, így meglepetést aligha okoz majd, amikor megteszi a kormány.

Misik Sándor, a Solar Capital elemzője lapunknak arról beszélt, hogy nem számít jelentős változásra a forintárfolyamban a következő hónapokban. Egy fokozatos, lassú gyengülés ugyan elképzelhető, de ez nem káros, sőt, inkább élénkítő hatással van a gazdaságra. Misik Sándor szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy – akárcsak az utóbbi hónapokban – ezt követően is elsősorban a nemzetközi események befolyásolják majd az árfolyamot.

Továbbiak a Magyar Nemzet szombati számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.