Varga: Tavasszal indulhat a hitelek forintosítása

Addig a parlament elfogadja az ehhez szükséges jogszabályi kereteket – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

KG
2014. 09. 04. 15:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter szavai szerint már előkészítették a devizahitelek elszámolását szabályozó jogszabályt, a becslések szerint nagyságrendileg 3 milliárd euró körüli összegről van szó. Ezt az elszámolást követheti egy idei jogszabállyal és 2015-ös végrehajtással a devizahitelek forintosítása – fogalmazott Varga Mihály, hozzátéve, a forintosítással egy jelentős kockázat fog eltűnni a magyar bankrendszerből is.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a pénzintézetek által az állammal szemben indított, a napokban zajló devizahiteles-perek állása azt mutatja, hogy a bíróság szerint is tisztességtelenül jártak el a bankok az ügyfeleikkel szemben.

Hangsúlyozta: „a devizahitelek kivezetésekor nem arról van szó, hogy minden devizahitel megszűnik”. A lakossági devizahitelek korlátozására és a jelzálogalapú, lakáscélú hitelek kivezetésére van szükség – jegyezte meg.

A kormányzat célja továbbra is az, hogy fenntartható növekedési pályán maradjon a magyar gazdaság – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette, a magyar kormány továbbra sem enged a költségvetési hiány három százalék alatt tartásából, az államadósság csökkentéséből, ezen belül pedig kiemelt törekvése a devizaadósság mérséklése.

A miniszter utalva a 3,9 százalékos második negyedévi, éves összevetésű gazdasági növekedésre elmondta, a jó eredmény az eddig megtett lépések eredőjeként áll össze, ezért folytatni kell a megkezdett munkát.

Kiemelte az uniós támogatások optimális használatán keresztül a hazai források beruházási célú felhasználását, az országba érkező külföldi működő tőke növelését, és azokat a fejlesztéseknek a fenntartását, megvalósítását, amelyek a növekedést hosszú távon garantálják. Varga Mihály hozzátette, hogy mindezeknek együtt kell járnia a fiskális fegyelemmel.

A magyar külpolitika új feladata a magyar gazdasági érdekek érvényesítése lesz a kialakuló új világrendben – jelentette ki Szijjártó Péter. A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára előadásában kifejtette, a hazai külpolitika fókusza – a minden esetben kötelezően elvégzendő klasszikus diplomáciai feladatok mellett – a gazdasági érdekek fokozott képviseletére helyeződik át és vállalati szintig kiterjed.

A magyar külpolitikának a három fő célkitűzése, hogy Európában Magyarországon legyen a legmagasabb az ipar hozzájárulása és az export aránya a nemzetgazdasági teljesítményben, illetve a közép-európai országok közül itt legyen a legmagasabb az egy főre jutó külföldi közvetlen működőtőke – fogalmazott Szijjártó Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.