Kiutat keresnek a hazai állattartó gazdaságok

Áfacsalók, az orosz embargó és az uniós támogatások körüli bizonytalanság okoz nehézségeket.

Dénes Zoltán
2014. 09. 17. 3:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a kormány a földalapú támogatás bizonyos birtokméret feletti megvonásakor nem tett semmiféle megkülönböztetést a területi adottságok, a foglalkoztatottak száma vagy a tevékenységi kör alapján, nem feltételezhető, hogy eléri célját, vagyis nem fog nőni a vidéki munkahelyek száma – mondta lapunknak Hegedűs Imre. A Bicskei Mezőgazdasági Zrt. tulajdonos vezérigazgatója, a Tej Terméktanács elnökségi tagja szerint a hazai állattartók olyan helyzetben kénytelenek szembenézni az újabb bizonytalansági tényezővel, amikor amúgy is jelentős problémát okoznak számukra a feketepiacon ténykedők és az orosz embargó következtében az uniós piacon ragadt termékfelesleg miatti árcsökkenés.

Hegedűs Imre szerint a legnagyobb kárt az általános forgalmi adót (áfa) elcsalók okozzák az ágazatnak. Úgy vélte, a tejpiacon a termékek mintegy fele kerülhet a boltokba úgy, hogy azt az unión belül megutaztatják, s nem fizetik ki utána az áfát. Az alapvető élelmiszerekkel – tej, tojás, hús, étolaj – kapcsolatban is ki lehet jelenteni, hogy a feketepiac aránya megközelítheti az ötven százalékot. Sőt – tette hozzá – a sertéspiacon feltételezhetően még ennél is magasabb a bűnözési arány. A tisztességes hazai vállalkozók ezért termékfajtától függően eleve legalább 18–30 százalékos árhátránnyal vesznek részt a versenyben. Azért nem állítanak elő például több sertéshúst a magyarok, mert az áfacsalt termékkel kellene versenyezniük. Erre a problémahalmazra tesz rá az orosz kiviteli tilalom, mert az uniós piacon ragadt lengyel, dán, német termékek nagy része még jó ideig a belpiacokon fogja a helyét keresni, ami még jobban lenyomhatja az árakat.

A szakember rámutatott: ebben a helyzetben döntött úgy a kormány, hogy felkészülési időt sem hagyva megvonja a földalapú támogatás mintegy hetven százalékát az 1200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodó szervezetektől. Emellett az agrár-környezetvédelmi programot is felfüggesztették. A hazai gazdálkodók évente 350 milliárd forint uniós területalapú támogatást vehetnek igénybe 2015 és 2020 között, amelyből 20 milliárd esik az 1200 hektárnál nagyobb birtokokra, ez 525 céget érint.

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok lesznek a legnagyobb nyertesei a 2020-ig szóló uniós költségvetési ciklusnak, amivel hozzájárulnak a magyar vidék felemelkedéséhez. A szaktárca szerint bár 2014 és 2020 között az Európai Unió közös agrárpolitikájának költségvetése 373 milliárd euró lesz, ami 48 milliárd euróval kevesebb a 2007–2013-as keretnél, a Magyarországra jutó 12,3 milliárd euró 1,9 milliárd euróval több, mint amit lehívhattunk az előző hétéves uniós költségvetési ciklusban. Az évtized végéig érvényben marad a területalapú támogatás, amelynek összege évente várhatóan hektáronként 68 ezer forint lesz. A minisztérium úgy látja, a hazai források figyelembevételével az állattartók nagyjából évi harmincmilliárd forinttal több támogatásra számíthatnak a jövő évtől. A tervezett munkahely-támogatási programmal együtt a minisztérium szerint összesen több mint 240 milliárd forinttal nagyobb dotációhoz juthatnak az ágazat szereplői.

 

 

A nagygazdaságokat s egyben a legtöbb állatot tartó agrárcégeket képviselő Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége ezzel szemben úgy számol, hogy 2014 és 2020 között a korábbi uniós költségvetési ciklushoz képest 240 milliárd forinttal kevesebb forráshoz jutnak. Meglátásunk szerint nemcsak a közvetlen támogatásokra és a vidékfejlesztésre fordítható uniós keret lesz kisebb, hanem a nemzeti társfinanszírozás mértéke is. Nagy Tamás, a szervezet elnöke kitért arra is, hogy a területalapú támogatás elvonása azokat az állattenyésztőket érinti a leginkább, akik a hazai állomány döntő hányadát tartják. Szerinte a következő években nem fejlődik majd az állattenyésztés, és új munkahelyek sem jönnek létre az agráriumban.

Az állattartók éves árbevételének 20-30 százalékát a támogatások jelentették. A folyamatos fejlesztési kényszer miatt el vannak adósodva, a hitelhez szükséges fedezet pedig esetükben az eddig biztosnak hitt területalapú támogatások voltak – mutatott rá Hegedűs Imre, aki szerint nem lenne meglepő, ha a jövőben a pénzintézetek az eddigi szerződések felülvizsgálata mellett döntenének.

Az már szerinte bizonyos, hogy a nagygazdaságok sokkal nehezebben fognak ezt követően kölcsönhöz jutni. E cégek vezetői azonban – tette hozzá – jelenleg nem a fejlesztéseken törik a fejüket, hanem azon, hogy az évtizedek alatt felépített, jól működő üzemeket hogyan szedjék darabjaira annak érdekében, hogy a bérelt földeket kivigyék a gazdasági társaságokból, ezzel igyekezve megmenteni a munkahelyeket és a cég fennmaradását.

– A Bicskei Mg. Zrt. nagyon sok állatot tart, a tejet feldolgozzuk és saját magunk értékesítjük. Esetünkben 16 hektár elegendő arra, hogy egy főnek bejelentett munkahelyet biztosítsunk – közölte a társaság tulajdonosa. Rámutatott: a csak szántóföldi termeléssel, 1200 hektár alatti területeket megművelő termelők esetében pedig 150 hektáronként foglalkoztatnak egy-egy embert. A kormány azonban – sérelmezte a cégvezető – a rendeleteiben nem veszi figyelembe ezt a mérőszámot, csak a birtok méretét figyeli, és ez alapján dönt.

Az állattartó telepek korszerűsítésére adott támogatások az elmúlt hat évben nagyban hozzásegítettek az ágazatot a fejlesztésekhez. A bicskei társaság például ezer új állatférőhelyet épített ki. E fejlődést azonban megakaszthatják a mostani piaci folyamatok és a támogatások megvonása. Sokan gondolkoznak azon, hogy felhagynak az állattartással, és áttérnek a növénytermesztésre. Ennek fő oka az ágazatban tapasztalt elöregedés – magyarázta Hegedűs Imre. Mint mondta, amennyiben közelebbről megvizsgáljuk az utóbbi években jelentős fejlesztéseket elkezdő gazdaságokat, azt tapasztaljuk, hogy tulajdonosaik és felső vezetőik jócskán betöltötték az 50-70 évet. Vagyis már nem ambiciózus fiatalemberek, egy generációváltásra váró korosztályról van szó. A jelenlegi helyzetben nagyon veszélyes gondolat fogalmazódott meg bennük: nem érdemes még karácsonykor is napi kétszer megfejni a tehenet, etetni az állatokat, hiszen a jóléthez elegendő csak egy-két fajta haszonnövényt termeszteni. Az sokkal kevesebb munka mellett jóval nagyobb jövedelemmel kecsegtet. Egyszerűen azért, mert a jelenlegi támogatási rendszerben – ami ebből a szempontból nem fog változni – nagyjából 100-150 hektáron termelt szántóföldi növény kényelmes, kulturált jólétet biztosít – vélte a Tej Terméktanács elnökségi tagja.

Egyelőre még mindig nem látunk tisztán, hiszen a területalapú támogatásokkal kapcsolatos intézkedéssel összefüggő döntéssel párhuzamosan többféle új támogatás beindítását ígérte a kormányzat – mondta megkeresésünkre Éder Tamás. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, a Bonafarm Zrt. PR- és vállalati kapcsolatok igazgatója szerint az ígért dotációk még nagyon erősen befolyásolhatják azt, hogy végül milyen hatással lesz az állattenyésztésre az intézkedéscsomag. A bizonytalanság egyértelműen káros, ezért minél tovább tart ez az időszak, annál nagyobbak a kockázatok. Reményei szerint az év végére minden idevonatkozó rendelet megjelenik, s akkor annak ismeretében majd pontosabb előrejelzések készülhetnek arról, hogy az egyes állattenyésztési ágazatokra milyen hatást gyakorolnak az intézkedések. Az eddig hallottak alapján azonban továbbra is bizonytalannak tűnik a baromfi- és sertéságazat helyzete, az összes többi esetben ugyanakkor az intézkedések valószínűleg nem fogják érdemben csökkenteni az állattartási kedvet. Ám a tejágazatnál más szabályozási, illetve piaci folyamatok – így például a kvótarendszer megszűnése vagy az orosz importtilalom – jelentős piaci változásokat eredményezhetnek.

Az állatjóléti támogatásokkal csak a már meglévő jogszabályi rendelkezésekben szereplő elvárásokat meghaladó intézkedések költségeit lehetne elvileg kompenzálni – mutatott rá az egyik kockázatra a szakértő. Ebből következően – tette hozzá – ez nem olyan dotáció, mint a területalapú támogatás, amit a földművelő mindenképpen megkap. Nehezen tartotta elképzelhetőnek, hogy ez olyan forrás legyen, amelyhez az ágazat többletként úgy jut hozzá, hogy ne legyenek ahhoz kötődő költségek vagy elmaradó bevételek.

A foglalkoztatással kapcsolatban megígért intézkedésekről pedig még nem lehet tudni semmit. Mint mondta, a területalapú támogatások bizonyos gazdasági méret feletti elvétele kockázatossá teszi a bankok számára is ezen társaságok fejlesztéseinek finanszírozását. A tapasztalatok szerint azonban a pénzintézetek is várakozó állásponton vannak, s csak akkor lépnek majd, ha azt látják, hogy meginog e beruházások pénzügyi háttere. A bankok ugyanis jellemzően azzal a tudattal indították el ezeket a hitelszerződéseket, hogy a bevételi oldalon biztos pontként szerepelt a földalapú támogatás, tehát garanciát veszíthetnek ezek megvonásával. Amennyiben az érintett agrárcégek nem tudják valahogy pótolni e garanciákat, úgy nyilvánvaló, hogy a hitelszerződés egészét kénytelenek átgondolni az érintett felek. Összességében – tette hozzá – egyébként az orosz kiviteli tilalom és az esetleg elhúzódó hazai bizonytalanság, amelynek során nem látjuk pontosan, milyen támogatásokra számíthatunk, akár nagyon kedvezőtlen hatást is gyakorolhat a fő állattenyésztő ágazatokban.

Augusztus végén már megjelent az a kormányrendelet, amely a területalapú támogatás elvonását kompenzálná az állattartók esetében, akik összesen harminchárommilliárd forinttal több pénzre számíthatnak jövőre. A jogszabály értelmében a támogatáscsökkentésből származó forrásokból a 2014–2020. évi vidékfejlesztési program elkészítése és a jogcímek meghirdetése során a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásra 2017–2020 között évi nyolcmilliárd forintot szándékoznak fordítani. Az ökológiai gazdálkodásra 2015–2016-ban évi hétmilliárd, a 2015 és 2020 közötti környezetgazdálkodási kifizetésekre pedig 8,72 milliárd forint juthat. A versenyképesség javítására az állattenyésztési ágazatokban a következő öt évben évi hárommilliárd forintos keret áll rendelkezésre. Emellett a vízfelhasználás hatékonyságát javító öntözéses gazdálkodás fejlesztésére 2015–2016-ban kétmilliárd, 2017–2020 között évi egymilliárd forintot terveznek majd.

A csak növénytermesztéssel foglalkozó nagygazdaságokat esetleg hátrányosan érintő degresszió bevezetése mellett a kormány arról is döntött, hogy 212 milliárd forint munkahelyteremtést segítő támogatást is ad 2020-ig, mégpedig az állattenyésztés javára. A program nagyságrendjét jól mutatja, hogy míg 2014-ben összesen 42 milliárd forint, jövőre már 75,5 milliárd forint áll rendelkezésre a tárcánál az állattenyésztési programokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.