Nyolc éve volt ilyen kevés álláskereső

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal statisztikája szerint a 380 ezer érintett polgár közül minden negyedik már elmúlt 50 éves.

Horváth Attila
2014. 10. 16. 4:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs nagy különbség a férfiak és a nők létszáma között, ha a regisztrált álláskeresők táborát figyeljük. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal legfrissebb, szeptemberi statisztikája szerint 184 800 férfi és 195 400 nő, összesen 380 200-an kerestek a múlt hónapban munkát az országban. A hivatal ilyen alacsony létszámot utoljára 2006 szeptemberében mért, tavaly ugyanebben a hónapban még 20 százalékkal többen szerepeltek a statisztikában. Idén május és július között pedig a létszám 401 500 fő volt.

Érdekes adatokat találunk, ha az álláskeresőket az iskolai végzettség szerint tekintjük. A legtöbben, 205 ezren középfokú iskolai végzettségűek közülük. A legfeljebb általános iskolát végzettek 152 ezren, a diplomások 22 ezren voltak. Az utóbbiak száma egy hónap alatt több mint hat százalékkal csökkent. Az álláskeresők 14 százaléka pályakezdő volt. Szeptemberben 63 800 álláskereső még nem töltötte be a 25. életévét, 97 500-an viszont elmúltak 50 évesek.

A gazdaságilag aktív népességhez képest az álláskeresők aránya 8,7, a munkavállalási korban lévőkhöz képest pedig 5,5 százalékos. A megyéket tekintve továbbra is Győr-Moson-Sopron vezet, innen mindössze az álláskeresők 2,5 százaléka került ki, de a Nemzeti Munkaügyi Hivatal szerint Budapest és Vas megye is jól áll. Győrben ugyanakkor a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának jelentése szerint szeptember utolsó napján 5000 álláskeresőt tartottak nyilván, ami egy hónap alatt 1,6 százalékos emelkedés, egy év alatt viszont 36,6 százalékos csökkenés. A megyében ezzel egy hónap alatt 2,4-ről 2,5 százalékra emelkedett a munkanélküliség, ami tavaly szeptemberben 4 százalék volt.

A tartósan nyilvántartásban lévők – a több mint egy éve regisztrált álláskeresők – száma 102 ezer főre csökkent, ami azt jelenti, hogy háromnegyedük egy éven belül munkát talált magának. A hivatal jelentése szerint szeptemberben 168 500-an voltak jogosultak valamilyen pénzbeli támogatásra, a többiek semmilyen hasonló ellátást nem kaptak.

A foglalkoztatók összesen 162 ezer álláslehetőséget hirdettek szeptemberben, ebből 80 ezer maradt betöltetlen. Jó hír a munkáltatóknak, hogy az álláshelyek 70 százalékához igényelhetnek valamilyen formában támogatást. A hivatal jelentése szerint szeptemberben országosan 1952 embert érintett csoportos létszámleépítés, 1300 főt Komárom-Esztergom megyében küldtek el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.