Átláthatóvá válik a hitelezés

Pénteken kerül a törvényhozás elé a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslat.

Hajdú Péter
2014. 11. 14. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken benyújtja az országgyűlésnek a kormány a forintosításról szóló törvényt. Miután ezt a jogszabályt, valamint a kedden nyilvánosságra hozott fair bank törvényt nagy valószínűséggel elfogadja a parlament, már semmi nem állhat útjába annak, hogy véglegesen rendeződjön a devizahitelesek sorsa. A Kúria idén nyáron hozott döntése értelmében törvénytelen volt az árfolyamrés alkalmazása, és az esetek döntő többségében az egyoldalú kamatemelés is. Az elszámolási törvény alapján a Magyar Nemzeti Bank által megalkotott képlet alapján számolják ki a bankok, hogy pontosan mekkora összeg jár vissza az egyes devizahiteleseknek. Ezek szerint az átlagos kölcsönfölvevő tőketartozás 20–25 százalékkal lesz kisebb, mint az elszámolás előtt, a havonta fizetendő törlesztőrészlet pedig 25–30 százalékkal csökkenhet. A jegybank egyelőre csak az alapképletet hozta nyilvánosságra, ez az idejében törlesztő adósoknak visszajáró összeg kiszámítására vonatkozik, de a nem fizetőkre, illetve egyéb speciális esetekre vonatkozó képletek csak a hónap második felében válhatnak ismertté.

Így az érintetteknek egyelőre semmi teendőjük nincs. Amikor az összes adat ismertté válik, a bankok személyre szóló értesítést küldenek arról, hogy mennyivel csökken a devizaadós tőketartozása és törlesztőrészlete. Erre nagy valószínűséggel csak a jövő év első negyedében kerül majd sor.

A legfelső bírói fórum nyári határozata értelmében az árfolyamkockázat a hitelt felvevőt terheli, így a programban részt vevő adósok további tehercsökkentésre nem számíthatnak. De a jelenlegi kötelezettségekhez képest ez így is nagy könnyebbséget jelent majd.

A Magyar Nemzeti Bank 309 forintos árfolyamon biztosítja az eurót és 256,5 forintoson a svájci frankot a bankoknak a hitelkiváltáshoz, így a jövő év első felében esedékes forintosításkor is ezen az árfolyamon számolják át a devizahiteleket forintra. A forintosítási törvényről eddig kiszivárgott hírek szerint minden devizahiteles kölcsönét át kell váltani forinthitelre, kivéve azokét, akiknek a minimálbér 15-szörösének megfelelő devizajövedelmük van. Nekik 30 napjuk lesz arra, hogy jelezzék, nem akarják forintra váltani devizahitelüket. Lényegében ez annyit jelent, hogy az érintettek döntő többsége megszabadul devizatartozásától.

 

 

A devizahitelek kivezetésével megszűnik az árfolyamkockázat, vagyis az adós pontosan tudja, hogyan alakul a jövőben a törlesztőrészlete. Miután – mint Trócsányi László igazságügyi miniszter a fair bank törvény bejelentésekor mondta – a forintosításkor a Kúria döntése értelmében vissza kell állítani az eredeti devizahitel-kamatokat, az átváltás miatt biztosan nem fog emelkedni az adósok törlesztőrészlete. A szintén a jövő évben hatályba lépő fair bank törvény pedig előírja a bankoknak, hogy egymással összehasonlítható hitelcsomagokat kell kidolgozniuk, és hét nappal a szerződéskötést előtt át kell adniuk azokat az ügyfélnek tanulmányozásra. A kamatfeltételek pedig három évig nem változtathatók, és utána is csak előre közzétett és a jegybank által ellenőrzött képlet alapján. Ha az új kamat nem tetszik az ügyfélnek, akkor hatvan napja van rá, hogy mindenféle díjtól mentesen új hitelt keressen magának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.