Ismét meglódult a termelés

Az ipari termelés szeptemberben 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az előzetes adatok szerint.

MNO
2014. 11. 06. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkanaphatástól megtisztított index 5,2 százalékos növekedést mutat 2013 szeptemberéhez képest. Az előző hónappal összevetve 2,7 százalékkal bővült az ipari termelés szeptemberben a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint. Az előző havi megtorpanás után, amit az autógyárak átállása és a dolgozók szabadságolása okozott, szeptemberben ismét meglódult a termelés.

Augusztusban az ipari termelés 5,7 százalékkal elmaradt az előző havitól, és csak 0,5 százalékkal, munkanaphatással kiigazítva pedig 2,9 százalékkal nőtt a múlt év azonos hónapjához képest. Júliusban még 12,3 százalékos éves és 1,4 százalékos havi növekedésről számolt be a statisztika.

 

Elsősorban az autógyártásnak, illetve kisebb mértékben az élelmiszeriparnak köszönhető az ipari kibocsátás növekedése – mondta az adatok ismertetésekor Mikó Ildikó, a KSH statisztikai tanácsadója csütörtökön. Az év első kilenc hónapjában a termelés 8,6 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

A KSH november 12-én teszi közzé a részletes szeptemberi adatokat.

Bár a részletes ipari termelési adatokat csak később közli a Központi Statisztikai Hivatal, az Erste várakozása szerint a belföldi értékesítésre szánt ipar teljesíthetett gyengébben szeptemberben, míg az exportra szánt kibocsátás visszaállhatott az augusztus előtti magas szintre – írta az MTI-hez eljuttatott csütörtöki kommentárjában Gabler Gergely, az Erste vezető elemzője.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője úgy vélte, hogy az augusztusi visszaesést elsősorban az Audi átmeneti leállása okozta, továbbá az orosz embargó hatásai is érezhetők voltak már az élelmiszer-, ital-, dohánytermékgyártásnál. Utóbbi tartós hatás lehet az iparban, de a járműgyártás számai szeptemberben már kedvezőbb adatokat hozhattak.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője közölte, a szeptemberi adatból egyértelműen látszik, hogy az ágazat augusztusi megtorpanása egyszeri kilengés volt, ami az Audi-gyár leállása és a Suzuki-gyár visszafogottabb termelése miatt következett be. Azaz nincs szó tartós, sokkszerű visszaesésről. Bár a részletes adatokra még várni kell, a szeptemberi bővülésben főszerepe lehetett az Audi-gyár megindulásának – kommentálta az adatokat.

Kormányzati cél, hogy 2020-ra Magyarországon a GDP 30 százaléka származzon az ipari termelésből, és e tekintetben az ország első legyen Európában; vagyis Magyarországon legyen a legnagyobb az ipar részesedése a nemzeti össztermékből az unióban – hangoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára október közepén.

Glattfelder Béla emlékeztetett rá: az unió célja, hogy a tagországokban az ipari termelés részaránya a GDP-ből átlagosan érje el a 20 százalékot. Ezt Magyarország már most meghaladta, a szóban forgó arány 22-23 százalék. A rendelkezésre álló forrásokat az eddiginél lényegesen hatékonyabban kell felhasználni a gazdaságfejlesztésben – így az élelmiszeripar területén is. Ezért a kormány a következő hét évben a korábbi 16 százalék helyett mintegy 60 százalékot kíván erre a célra fordítani – hangsúlyozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.