Behajtások tízezrei kezdődtek meg

Eddig negyedmilliárdnyi kamarai hozzájárulás beszedésére kapott megbízást az adóhivatal.

Jakubász Tamás
2014. 12. 05. 4:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ügyek ezreivel keresték meg az utóbbi időszak minden hónapjában az adóhatóságot a kereskedelmi és iparkamarák. Azt kérték, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szedje be azokat az összegeket, amelyeket a helyi vállalkozások a törvényi előírás ellenére nem fizettek be idejében. A gazdasági szereplőket 2012 óta minden évben ötezer forintos hozzájárulásra kötelezi a jogszabály. Ha a cég, az egyéni vállalkozó az átutalásról nem gondoskodik, az adóhivatal hajtja be rajta a kamarát megillető pénzt.

Kérdésünkre a NAV szóvivője, Kis Péter András közölte: az elmaradt összegek miatt tavaly nagyjából háromezer, idén pedig – október végéig – újabb 31 ezer behajtás vette kezdetét. – Többször előfordult, hogy a gazdasági szereplő két, esetleg mind a három év ötezer forintjával is adós maradt. Eddig huszonegyezer procedúra végére tett pontot a NAV, ezek nyomán a köztestületekhez megközelítőleg 110 millió forint került. Valamivel több mint 13 ezer eljárás még zajlik, ezekben 144 millió forintnyi hozzájárulás behajtásáról intézkednek – mondta Kis Péter András.

A szóvivő jelezte, fellépéséért a hivatal ötezer forintot számol fel, a díjat a késedelembe eső vállalkozásnak kell megfizetnie. Az összeget csak akkor nem kérik el, ha a gazdasági szereplő ellen más ügyben is végrehajtás indult. A mulasztóknak újabb minimum ötezer forintos díjjal kell számolniuk, ha az adóhivatal nem tudja egy lépésben, leginkább inkasszóval megszerezni a hiányzó összeget. Utóbbi tétel akkor merülhet fel, ha például a hatósági beszedési megbízás eredménytelen volt, s így lefoglalás miatt kell a hivatal munkatársainak kiszállniuk a vállalkozáshoz. Az ötezer forintos kötelezettség így könnyen a többszörösére emelkedhet.

– A területi kamarák nagyobb mennyiségben ősszel adták át az adóhivatalnak a korábbi ügyeket, a folyamat most is tart – ezt már a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára mondta érdeklődésünkre. Dunai Péter megjegyezte ugyanakkor, hogy az utóbbi időben számos érintett önként tett eleget fizetési kötelezettségének. Ennek nyomán 595 ezer vállalkozás rótta le a múlt év hozzájárulását, míg az idei ötezer forint eljuttatásáról 550 ezer gazdasági szereplő intézkedett. Megjegyezhető: korábban a becslések hatszázezerre tették a hozzájárulás megfizetésére kötelezettek körét. Ezek alapján vállalkozók tízezreinek ügye kerülhet még az adóhivatal elé.

A behajtásokról szólva Dunai Péter kiemelte, hogy több száz esetben sikertelen volt a hatósági próbálkozás, az érintett gazdasági résztvevők már nem működtek. – Ebből is látszik, hogy elengedhetetlen a cégvilág áttekintése, a társasági ügyek rendezése – fogalmazott a főtitkár, hozzátéve: az is lényeges, hogy a legálisan működő vállalkozások minél nagyobb segítséget kapjanak működésükhöz. Az MKIK emiatt januárban bővíti az ingyenes szolgáltatások körét. A nyilvántartásba vett vállalkozások ezután is segítséget kérhetnek a pályázatok figyelemmel kíséréséhez, a potenciális üzletfelek megtalálásához, emellett eligazodásukhoz általános tanácsokat kaphatnak.

A kamara újdonságként a jövőben – térítés nélkül – közzéteszi a legfontosabb jogszabályváltozások gyűjteményét, kiállítás- és vásárnaptárat ad ki, s kiadványba rendezi a közbeszerzés legfontosabb tudnivalóit. Ezen túl hírlevelet és elektronikus kamarai újságot is böngészhetnek a vállalkozók, miként részt vehetnek iparjogvédelmi, innovációs és fogyasztóvédelmi szakmai tanácsadáson, valamint továbbképzéseken. A főtitkár szerint nagy sikere lehet az új ingyenes szolgáltatásnak is, amely révén a külpiaci kapcsolatok fejlesztése érdekében számos információt ismerhetnek meg a cégek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.