Országos vesztegzár alatt az állattenyésztők

A korlátozás miatt leállt a húsmarha-, valamint a juh- és kecskeexport.

VZ
2014. 12. 08. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portál arról számolt be, hogy az elrendelt zárlat a kitörési pontok közelében működő gazdaságokat akkor is érinti, ha az ottani állatok egészségesek. Rövid távon a fagy, hosszabb távon a szintén költséges vakcinázás lehet a megoldás.

Mint írják, országszerte komoly problémát okoz a szarvasmarhák, juhok és kecskék eladása a megjelent kéknyelv-betegség miatt. A gond leginkább a marhatartókat érinti, mivel a bárányexport tavasszal zajlik. Az ország déli területein, Csongrád és Békés megyében már októberben több településen is megjelent a kór.

A portál arról tudósít, hogy a kór terjedése miatt komoly gondban vannak az állattartó telepek szinte az egész országban, jellemzően az Alföldön és Észak-Magyarországon, de a Dunántúl déli részéről is jelentettek megbetegedést. A szúnyogok által terjesztett kéknyelv-vírusra kizárólag a kérődző állatok – szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők – fogékonyak, az emberek egészségére ártalmatlan. A betegség ugyanakkor komoly gazdasági kárt okoz azzal, hogy az érintett körzetekben teljesen korlátozza az élőállat-szállítást, ráadásul a hatóságok részéről is fokozottabb ellenőrzést kíván.

A betegség legutóbb Görögországból indult, ma már azonban Romániában, Bulgáriában is jelen van, valamint – bár hivatalos adatok ezt nem erősítették meg – Szerbiában is felbukkant – írják.

Egyébként jellemzően a kitörési hely 20 kilométeres sugarú körzetében teljes zárlatot rendelnek el a hatóságok, ezenfelül azonban van egy 100 kilométeres sugarú védő- és egy 15 kilométeres sugarú megfigyelési körzet is. Az egyes körzetekből tilos enyhébb súlyosságúba szállítani állatot továbbhizlalásra vagy tenyésztésre. A vágás és a hús kiszállítása megengedett, ez ugyanis nem fertőz. Mivel azonban már novemberben az ország közepén fekvő Lajosmizséből is jelentettek esetet, a megfigyelési körzet mára országos problémát okoz – írják.

„Tény, hogy a körzetek átmérője meglehetősen nagy, ezért ma már a megfigyelési körzet szinte egész Magyarországot befedi, a nyugati és északkeleti határszéleket leszámítva” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Németh Antal. A Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke elmondta: emiatt valóban leszűkült a szállítások és általában az export mozgástere. Külföldre vagy nem lehet szállítani élőállatot, vagy pedig hosszas procedúrák, így például karanténozás és vérvizsgálat után adható el a jószág.

Az elnök szerint külön probléma az is, hogy a jövő egyelőre bizonytalan; a terjesztő törpeszúnyogot a fagy megállíthatná, az azonban mostanság nem várható. A megoldás a vakcinázás lehet, a portál szerint tárgyalások folynak arról, hogy mely országból lehet beszerezni ilyen típusú nagy mennyiségű oltóanyagot.

A Vg.hu által közölt becslés szerint az exportra szánt, idén született 50 ezer bikaborjú jó része is bennragadhatott az export leállítása miatt, ők kinőhetnek a jobb eladási árú növendékkorból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.