Vége a kitalicskázott százmilliárdok korszakának

A veszteséges vagy annak tűnő üzletmenet büntetésével komoly pofont adhat a kormány az egyenlőtlenül versenyző multiknak.

2014. 12. 09. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament kedden meghosszabbította annak a 2012-es rendelkezésnek az érvényét, amelynek értelmében a környezet védelmére hivatkozva kormányhivatali engedélyhez kötötték a bizonyos méret feletti – bruttó 300 négyzetméternél nagyobb – üzletek építését, bár a méretkorlátot 400 négyzetméterre emelték.

Ismert a korábbi szabályozás eredménye, hiszen ezzel gátat vetettek a jogalkotók álláspontja szerint a kétezres években gombamód szaporodó hipermarketek, plázák szaporodásának, amelyek a hazai magyar kiskereskedők ezreit lehetetlenítették el; emellett a belvárosi autóforgalom visszafogását is célozták a törvénnyel – az Európai Bizottság haragját is kiváltva.

Emellett egy másik jogszabályban kitiltották a bruttó 400 négyzetméteresnél nagyobb, főként napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek működését a világörökségi területeken, az ottani értékek, valamint a városkép és a környezet védelmére hivatkozva. 2018. január 1-jétől pedig tilos lesz a napi fogyasztási cikkek árusítása azoknak a nagyobb üzleteknek, amelyek nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben – azaz 50-50 milliárd forint fölötti forgalom mellett is veszteségesek vagy nullszaldósok maradnak.

A nagy áruházláncok elüldözése nem célja a kormánynak – mondta korábban Szatmáry Kristóf a Magyar Nemzetnek, hozzátéve, hogy az adókedvezményeket nem törlik el. Mint mondta, a vasárnapi nyitva tartás szabályozásával, illetve a nagy áruházláncokat érintő adóváltozásokkal a kormány azt szeretné elérni, hogy rend legyen a kereskedelemben, hogy bezárják a kiskapukat, és megállítsák azt a gyakorlatot, amellyel a multik gyakran élnek, miszerint különböző jogcímeken még adófizetés előtt kiviszik a profitot, és így papíron veszteségesek.

Ezzel kapcsolatban Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Hír TV-nek azt mondta, hogy sok olyan trükk van, amivel külföldre, az anyavállalatokhoz deponálták ki a különböző összegeket, például külföldi fióktelepekre kihelyezett összegeket juttat ki a munkáltató, és ez egy költségcsökkentő tényezőként szerepel.

Boros Imre egy másik aspektusát emelte ki a helyzetnek: mint korábban a közgazdász a Hír TV-nek elmondta, a multik nem költöttek fejlesztésekre és alacsony bért fizettek alkalmazottaiknak, miközben a közteherviselésből is kivonták magukat. Mint kiszámolta, százmilliárdos nagyságrendben vihettek ki profitot ezek a láncolatok az adóügyi trükköknek köszönhetően.

Szatmáry ugyanakkor kiemelte, hogy a multik nagyjából 120 ezer embert foglalkoztatnak, ezért ők nem terveznek olyan lépéseket, amelyekkel munkahelyeket sodornának veszélybe. A korábbi helyzet azonban inkább veszélyeztette a munkahelyeket, hiszen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a veszteséges üzletláncokról szóló törvénymódosítást azzal indokolta, hogy a tőkeerős szupermarketláncok így tüntetik el kisebb versenytársaikat, akiknél viszont kevesebb embert alkalmaznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.