47 éve nem csökkentek ekkorát a fogyasztói árak

Az egész éves adatok alapján az üzemanyagár csökkenésnek volt a legnagyobb hatása az árindex csökkenésére.

MA
2015. 01. 14. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Londoni pénzügyi elemzők 0,4–0,7 százalékos átlagos fogyasztói árcsökkenést valószínűsítettek decemberre. Utoljára 1968-ban volt ilyen alacsony a fogyasztói árak éves csökkenése, ekkor –0,3 százalékot tett ki éves összehasonlításban – mondta Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője.

Hozzátette: a decemberi csökkenésért egyértelműen két tétel felelős, a háztartási energia árának csökkenése és az elmúlt időszaki szokatlan árcsökkenési hullám a járműüzemanyagoknál.

Az alacsony havi inflációhoz az élelmiszerek árának csökkenése is hozzájárult a karácsony előtti időszakra jellemző akciók miatt.

Az egész éves adatot vizsgálva jól látszik, hogy az üzemanyagár-csökkenésnek volt a legnagyobb hatása az árindex csökkenésére – mondta.

Kérdésre válaszolva közölte: a forint árfolyamának romlása statisztikailag nem kimutathatóan jelenik meg a fogyasztói árszínvonalban.

A KSH adatai szerint decemberben az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál, és 0,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A járműüzemanyagokért 5,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni novemberhez képest, egy év alatt 10,4 százalékkal csökkent az áruk.

Éves szinten a legnagyobb mértékben, 5,4 százalékkal a háztartási energia ára csökkent. Ezen belül a vezetékes gázért 6,5, az elektromos energiáért 5,7, a távfűtésért 5,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013 decemberéhez képest. Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkent a háztartási energia ára decemberben.

Mináry Borbála elmondta: a rezsicsökkentés hatása fokozatosan fog kifutni a havi adatokból, 2015 végére várható a teljes kifutás. Az első két, összesen 20 százalékos rezsicsökkentés hatása már teljesen kiesett – tette hozzá.

A maginfláció szezonálisan kiigazított értéke 2014-ben 2,2 százalék volt Magyarországon, míg decemberben 0,8 százalékot tett ki az előző év azonos időszakához képest. Az előző hónaphoz viszonyítva mínusz 0,1 százalék volt a maginfláció.

A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított árcsökkenés 0,6 százalékos volt 2014 egészében, decemberben az előző évhez képest szintén 0,6 százalékos, novemberhez hasonlítva 0,5 százalékos csökkenést jelzett a mutató.

Egy hónap alatt, tavaly novemberhez viszonyítva az élelmiszerekért átlagosan 0,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül csökkent a cukor (4,9 százalék), az idényáras élelmiszerek (3,1 százalék) és a sajt (1,1 százalék) ára. Nőtt a tojás (2,9 százalék), valamint az étolaj (1,8 százalék) ára. A ruházkodási cikkek átlagosan 0,4 százalékkal drágultak egy hónap alatt, a szolgáltatások ára nem változott. Az átlagnál nagyobb mértékben, 2,4 százalékkal csökkent az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) ára, ezen belül a járműüzemanyagokért 5,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk ára 0,3 százalékkal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért és a háztartási energiáért 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Egy év alatt, 2013. decemberhez viszonyítva árcsökkenés volt megfigyelhető a cukor (19,6 százalék), az étolaj (5,2 százalék), az idényáras élelmiszerek (4,5 százalék) és a liszt (3,9 százalék) esetében. Nőtt azonban a tojás (3,9 százalék), a csokoládé, a kakaó (1,7 százalék) és a tej (1,2 százalék) ára. A szolgáltatások átlagosan egy év alatt 1,5, a szeszes italok, dohányáruk 1,2 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokon belül a kulturális, oktatási és szabadidős szolgáltatások ára 2,3 százalékkal nőtt, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent.

Árcsökkenés (4,1 százalék) következett be 2013 decemberéhez képest az egyéb cikkek körében, ezen belül a járműüzemanyagokért 10,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,2, a tartós fogyasztási cikkeké 0,1 százalékkal mérséklődött.

A KSH szerdán kiadott jelentése szerint az Európai Unió módszertana szerint számított harmonizált fogyasztói árindex 0,4 százalékos drágulást jelez novemberre a 2013-as év hasonló időszakához képest. Bulgáriában és Görögországban csökkentek leginkább az árak, 1,9 valamint 1,2 százalékkal, míg a legnagyobb drágulás Romániában és Ausztriában volt, mindkét országban 1,5 százalékkal nőttek az árak novemberben. Az Európai Unió 28 tagországa harmonizált fogyasztóiár-indexének 2014. december havi alakulásáról január 16-án jelenik meg az Eurostat közleménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.