A devizahitelnél is segíthet az egykulcsos adó

Első öt évében 2700 milliárd forintot hagyhat a társadalomnál az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer.

Jakubász Tamás
2015. 01. 26. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számvetést készített a nemzetgazdasági tárca az egykulcsos, családokat támogató jövedelemadó-rendszer bevezetése óta eltelt időszakról. – Az eredmények meggyőzőek, a számsorok folyamatos emelkedést mutatnak – jelentette ki kérdésünkre a minisztérium adóügyi helyettes államtitkára. Pankucsi Zoltán mindenekelőtt a legfőbb adatokat emelte ki. Ezek szerint az első két esztendőben, vagyis 2011-ben és 2012-ben évi 460–475 milliárd forint maradt a legálisan munkát vállaló személyeknél, családoknál. Az összeg 2013-ban 540 milliárd közelébe emelkedett, tavaly pedig már megközelíthette a hatszázmilliárdot. Az idei esztendő pedig – a becslés szerint – további 630–640 milliárd forintot jelenthet a polgároknak.

– Az egykulcsos adó tehát az első öt évének végére érve 2700 milliárdos többletjövedelmet hagyhat a társadalom tagjainál – összegzett a helyettes államtitkár, megjegyezve: ebből a pénzből – családi adókedvezmény formájában – nagyjából ezermilliárd forint marad a családoknál. A minisztériumi vezető szerint a személyi jövedelemadó-rendszer rendkívüli szerepet játszott abban, hogy – 2010-hez képest – emelkedett a munkát vállalók tábora és javultak a bérviszonyok. – A devizahitelezés kártételeinek felszámolásához több év erőfeszítése és megannyi intézkedés vezetett, de bizonyos, hogy sokaknak az egykulcsos adó is segített a megemelkedett törlesztőrészletek kigazdálkodásában – fogalmazott a helyettes államtitkár. Pankucsi Zoltán bízik benne, hogy – részben az adókedvezmény miatt – a népességi adatok alakulása is kedvező irányt vesz.

A helyettes államtitkár szerint egy-egy szabályrendszer akkor fejthet ki megfelelő hatást, ha az előírások hosszú időszakon, akár évtizedeken keresztül érvényesülhetnek. Kisebb módosítások persze mindenkor elképzelhetők, sőt némelykor a gyakorlat, az érintettek kívánalmai miatt szükségesek is.
– A jövő esztendő ugyanakkor lényeges változást tartogat – jegyezte meg a tárca szakembere –, 2016-ban és az azt követő három évben mindannyiszor 2500 forinttal emelkedik majd a kétgyermekeseket megillető kedvezmény havi összege.
– Az idők folyamán számtalanszor bebizonyosodott már, hogy helyesen cselekszik, aki a jövőbe, a gyermekek felnevelésébe fektet – vélekedett a helyettes államtitkár, ám – mint megjegyezte – a mostani rendelkezések a jelenkor munkavállalóinak is kedveznek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy több éve folyamatosan bővül az adófizetők, vagyis a legális munkából megélők tábora.

– Az utóbbi időszakban azonban több új adónemmel is meg kellett barátkoznia a lakosságnak, a megjelenő közterhek nem oltották ki az szja-csökkentés hatását? – tettük fel a bizonyára sokakat foglalkoztató kérdést. – Szó sincs róla – válaszolta Pankucsi Zoltán. Az Országgyűlés az utóbbi időben valóban több adótípust vezetett be, de ezek egy része a különféle gyártókat, szolgáltatókat terheli, másik részét pedig csak egy-egy termék megvásárlásakor kell megfizetni. – A lépések logikája egyértelmű – mondta a helyettes államtitkár. A kormány az embereknél hagyja a pénzt, a korábbinál alacsonyabb adóterhelés révén pedig ösztönzi a legális munkavállalást. Aki persze többet fogyaszt, összességében több adót is fizethet. Úgy fogalmazott: így voltaképpen mód van rá, hogy mindenki maga határozzon kiadásairól, önmaga gondolja végig, hol, hogyan és mire költi a jövedelmét. Az állam nem akar az alkalmazottak, a családok, a szülők helyett dönteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.