Az üzemanyag-forgalom húzta a kiskereskedelmet

Az 5,2 százalékos októberi és novemberi növekedés április óta a legmagasabb adat.

MNO
2015. 01. 08. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üzemanyag-forgalom éves összevetésű növekedése az októberi 6,5 százalékról 8,5 százalékra gyorsult, miközben az élelmiszer-eladások élénkülése 3,7-ről 3,4, a nem élelmiszer jellegű termékek értékesítésének emelkedése 6,6 százalékról 5,8 százalékra mérséklődött. A kiskereskedelmi forgalom 5,2 százalékos októberi és novemberi növekedése április óta a legmagasabb adat.

2014. január–novemberben – mind a nyers, mind pedig a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom. Ez az adat ugyanakkor nem hasonlítható össze az előző év azonos időszaki számokkal, mivel 2013. július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete.

 

 

Ezzel egyidejűleg a kiskereskedelmi adatok forrásában is változás volt: a KSH az élelmiszer-kiskereskedelem forgalmán belül a dohányáru-szaküzletek forgalmának megállapításához a korábbi mintavételes adatgyűjtésen alapuló becslés helyett a teljes körű dohányforgalmi adatokat használja.

A korábbi mintavételes adatgyűjtés KSH által közölt becslése szerint a tavalyi év első tizenegy hónapjában a kiskereskedelmi forgalom 3,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az üzemanyag-kereskedelem nőtt legnagyobb mértékben, 5,4 százalékkal, míg az élelmiszer-kereskedelem 2,2, a nem élelmiszertermékek kiskereskedelme pedig 5,2 százalékkal bővült.

A KSH január 29-én közli a novemberi kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó második becslését.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy egyértelműen az üzemanyag-eladások húzták a kiskereskedelmi forgalmat, amelynek 5 százalék körüli növekedése az idén is fennmaradhat. A szakértő szerint mivel az infláció alacsony, a rendelkezésre álló jövedelmek pedig nőnek, 2014 utolsó negyedévében a belső fogyasztás jelentős mértékben hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez.

 

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház senior elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette: a piac által várt lassulással szemben novemberben fennmaradt a kiskereskedelem bővülésének 5 százalék feletti dinamikája. Hozzátette: viszonylag erősnek mondhatók az adatok, de ez jórészt az üzemanyagárak csökkenéséből eredő többletkeresletnek volt köszönhető. Rövid távon ez a hatás továbbra is segítheti az élénkülést, emellett a foglalkoztatási helyzet javulása és a devizahiteles elszámolások is erősíthetik a lakosság fogyasztási kedvét – közölte az elemző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.