Előkerülnek az eltűnt milliárdok?

A jelenleginél akár tíz-húsz százalékkal is nagyobb összeg folyhat be a felszámolási eljárásokból.

Jakubász Tamás
2015. 01. 02. 4:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem várt helyről juthat összességében jelentős summához a magyar vállalkozói szféra és a közkassza. Az akár nemzetgazdasági léptékkel is érzékelhető forrást azok a társaságok jelenthetik, amelyek az elmúlt években nemegyszer éppen az anyagi nehézségek okozói voltak. Csütörtöktől ugyanis a felszámolás alatt álló cégek vagyona immár kizárólag elektronikus úton értékesíthető. Az új számítógépes szisztéma várható előnyeiről a felszámolói névjegyzék vezetésével kapcsolatos feladatok irányításáért és összehangolásáért felelős miniszteri biztos nyilatkozott lapunknak.

Kunfalvi Zoltán elsőként is azt említette meg, hogy az utóbbi években – az eddigi értékesítési módszerrel – a felszámolásokból általánosságban csupán a hitelezők követeléseinek néhány százaléka futott be. Nemegyszer előfordulhatott, hogy a cég tartozásainak 90-95 százalékát soha senki nem fizette ki. – A hoppon maradt hitelezők között gyakorta az adóhivatal, vagyis maga az állam is szerepelt – jegyezte meg a szakember, hozzátéve: az új elektronikus értékesítési rendszerrel alapjaiban változhatnak meg az arányok.

– Nem zárható ki, hogy rövid időn belül tíz, de akár húsz százalékkal is felszökhet a felszámolásokból befolyó összeg – mondta Kunfalvi Zoltán. A fejlesztési tárca miniszteri biztosa ugyanakkor megjegyezte: a várható bevétel növekedésének mértéke egyelőre nehezen becsülhető, a folyamatok, a számok alakulása ugyanis alapvetően a felszámolási eljárások jövőbeni mennyiségétől és a felszámolás alá kerülő gazdasági szereplők vagyonának nagyságától függ.

Bizonyos adatokból némiképp érzékelhető, hogy a felszámolások kérdése milyen horderejű lehet. Megemlíthető például, hogy 2012-ben, az akkori nagyjából öt és fél ezer felszámolási eljárásban kicsivel több mint százmilliárd forint folyt be. A probléma súlyát talán szemléletesebben mutatja meg, hogy a nem működő cégek adótartozása szeptemberben 1800 milliárd forint körül mozgott. Egyes feltételezések szerint a gazdaság magánszereplői összességében hasonló nagyságrendű követeléseket támaszthatnak a megszűnés előtt álló társaságokkal szemben.

Kunfalvi Zoltán ezek mellett több tényezőt is megemlített. Először is azt emelte ki, hogy az elektronikus értékesítési rendszernek köszönhetően az eddigiekhez képest sokkal többen licitálhatnak a felszámolás alatt álló cégek megmaradt vagyontárgyaira. Az internetes oldalra ugyanis tulajdonképpen bárki beléphet és nézelődhet, néhány adat megadása és egyszeri, hétezer forintos összeg befizetése után pedig licitálni is lehet.

– Járművek, vagyontárgyak, árukészletek és ingatlanok is bizonyosan szerepelnek majd a választékban – mondta Kunfalvi Zoltán, megjegyezve: az érdeklődők anonim módon tehetik meg tétjeiket, attól nem kell tartani, hogy a versenytársak az árverés lezárása előtt megismerik a licitáló kilétét. Ha pedig valaki igazán érdekes ajánlatot talál, a legnépszerűbb közösségi oldalakon erre ismerősei figyelmét is felhívhatja.

Lényeges az is, hogy az informatikai rendszert az állam működteti. – Mindezekből az is következik – folytatta a tárca szakembere –, hogy megszűnik a kétes egyezkedések lehetősége, nem vetődhet fel, hogy a felszámoló és az adós cég vezetője összebeszéljen. S arra sem igen kerülhet sor, hogy valamelyik hozzátartozó szerezze meg bőven áron alul egy-egy tartozásban úszó vállalkozás értékeit.

– Korábban voltak, lehettek gyanús, kétséges esetek, de az új szisztéma a legtöbb visszaélést kiküszöböli, átlátható kereteket teremtve a felszámolásokhoz – mondta a miniszteri biztos. Kunfalvi Zoltán nyomatékosította azt is: az elektronikus értékesítési rendszer kialakítása fontos része a kormányzat korrupcióellenes programjának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.